Τουρκικό πανηγύρι στην Κομοτηνή για το ραμαζάνι με..ελληνική παρουσία

14 Ιουν, 2017

Νέα προσπάθεια από πλευρά Άγκυρας

Στην θρησκεία καταφεύγει τώρα η Τουρκία προκειμένου να προσεταιριστεί τους Πομάκους στην Θράκη. Χαρακτηριστικό ήταν το παραδοσιακό δείπνο (ιφτάρ) που διοργανώθηκε από την αιρετή μουφτεία Κομοτηνής και από την ¨Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨-GTGB.

Στο πρόγραμμα ιφτάρ που διοργανώθηκε στο εντευκτήριο της GTGB μετείχαν εκατοντάδες ομογενείς.

Στο πρόγραμμα αυτό πέραν του Ιμπραήμ Σερίφ-εκλεγμένου μουφτή Κομοτηνής και του Νετζάτ Αχμέτ-προέδρου της GTGB που ήταν οι οικοδεσπότες, μετείχαν επίσης ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί με την σύζυγο του Χούλια Ακιντζί, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας και εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Ερτζάν Αχμέτ,  ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αν, Μακεδονίας & Θράκης Αχμέτ Ιμπράμ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Εμρέ Αχμέτ, ο διευθυντής των THY –Θεσσαλονίκης Ουτκού Γιαζάν, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας Ζιραάτ-Κομοτηνής  Μουσταφά Καραμπουλούτ,  ο πρόεδρος της ΤΕΞ Οζάν Αχμέτογλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Αϊντίν Αχμέτ, ο πρόεδρος του BIHLIMDER Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ, ο πρόεδρος του πολιτιστικού-μειονοτικού συλλόγου Χαμηλού Φερντί Μπαζ Αλή,  ο πρόεδρος του φολκλορικού και πολιτιστικού συλλόγου Σαππών Μεχμέτ Ντελί, ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής Σαππών Αχμέτ Ιντρίς, ο Αχμέτ Αρίφ Εμίν- πρόεδρος του συλλόγου Γονέων του λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών τζαμιών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων.

H εκδήλωση άρχισε με εζαν που είπε ο σταλμένος από την Διεύθυνση Θρησκευμάτων της Τουρκίας θρησκευτικός λειτουργός Μουσταφά Αϊντίν.  Ακολούθως έγιναν ομιλίες στις οποίες οι επίσημοι εξέφρασαν την σημασία που έχει ο μήνας του Ραμαζανιού.

Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί είπε: ¨Σήμερα βρισκόμαστε εδώ αντιμέτωποι με μια υπέροχη εικόνα. Μοιραζόμενοι στο ίδιο τραπέζι το ίδιο φαγητό, αναπτύξαμε την αδελφοσύνη, την ενότητα και την ομοψυχία μας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους μόχθησαν για αυτό. Συγχαίρω την μουφτεία Κομοτηνής, την GTGB και ιδιαίτερα τους νέους αδερφούς μας που για μέρες μόχθησαν κάτω από τον ήλιο. Συγκεντρωθήκαμε εδώ στην σκιά αυτού του διάσημου πλάτανου. Στην πραγματικότητα είμαστε στην σκιά δύο πλατάνων. Ο ένας είναι η GTGB ένας φορέας 90 ετών. Και το άλλο είναι αυτό το πλατάνι εδώ, που εκπροσωπεί το τουρκικό έθνος. To πλατάνι του οποίου οι ρίζες πάνε βαθιά στο χώμα, ενώ τα κλαδιά του απλώνονται προς το μέλλον και το οποίο οι πρόγονοι μας έσπειραν παντού σε αυτά τα εδάφη, πραγματικά μας εκπροσωπεί. Ελπίζω η παρουσία σας σε αυτά να είναι αποδοτική σαν αυτό το πλατάνι και να συνεχιστεί αιώνια. Χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό. Από τώρα σας εύχομαι για την γιορτή του Μπαϊραμιού.¨

(tourkikanea)

loading...
loading...