Η Αλήθεια μέσα από τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις γιορτές

14 Νοε, 2017

Κάθε θρησκεία έχει ορίσει συγκεκριμένες γιορτές, παραδόσεις και έθιμα που οι πιστοί ακολουθούν με ευλάβεια κάθε χρόνο.

Στο άρθρο αυτό, θα ασχοληθούμε με 3 από τις μεγαλύτερες θρησκείες: Το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τέλος την εβραιοκεντρική Χριστιανική θρησκεία. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι, παραθέτοντας σας τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, μετά από έρευνα στις γραφές, αλλά και το διαδίκτυο, να συγκρίνετε όλες αυτές τις γιορτές, παραδόσεις, τα έθιμα και τους συμβολισμούς των τελετουργιών αυτών και να βρείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσά τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

1) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ:

Ορθόδοξοι Χριστιανοί: Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα μπορούμε να πούμε πως έγιναν πια, κοσμικά, υλιστικά και εμπορικά, παρά πνευματικά. Υπάρχουν δεκάδες έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με δεκάδες διαφορετικούς συμβολισμούς. Στην ουσία όμως, ακολουθούμε κάθε χρόνο μια απλή, αγαπημένη από πολλούς, εορταστική ρουτίνα με τα εξής έθιμα:

-Χριστόψωμο ως συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας.
- Χριστουγεννιάτικο στεφάνι ως σύμβολο καλοτυχίας.
-Χριστουγεννιάτικο δέντρο : Κάποιοι λένε πως είναι βαυαρικό έθιμο κι άλλοι λένε πως είναι η μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής '' Ειρεσιώνης''.
- ''Santa Claus''- Άη Βασίλης : Καθαρά αμερικανικό ''έθιμο'' για διαφημιστικούς- εμπορικούς λόγους. Για την Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία ο Άγιος Βασίλειος είναι σύμβολο καλοσύνης, λιτότητας κι ασκητικής ζωής. Ωστόσο το ότι ήταν ανθέλληνας δεν αναιρείται.
Την ημέρα των Χριστουγέννων όλες οι οικογένειες μαζεύονται και κάνουν το γνωστό ''ρεβεγιόν'', κι οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάθε χώρας γιορτάζουν στις εκκλησίες την γέννηση του Χριστού, ο καθένας με τον δικό του παραδοσιακό τρόπο.

Θεοφάνεια: Γιορτάζεται η βάπτιση του Χριστού. Η ονομασία αυτή δόθηκε διότι τότε πρώτη φορά φανερώθηκε η Τριαδικότητα του Θεού σύμφωνα με την Εκκλησία. Σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο Χριστός αγίασε τα νερά για να γίνουν πηγή αφθαρσίας, κάθαρσης

Έλευση (Advent), Καθολικοί: Oι Καθολικοί γιορτάζουν την Έλευση του Χριστού για 4 εβδομάδες μέχρι την 25η Δεκεμβρίου που είναι η μέρα της γέννησης Του. Διαβάζουν κάθε μέρα κι από ένα διαφορετικό απόσπασμα από τις Γραφές. Είναι ημέρες προσφοράς, προσευχής και μετάνοιας. Ως σύμβολο έχουν το ''στεφάνι της Ελεύσεως (advent wreath), το οποίο έχει πάνω του 4 κεριά και ανάβουν από ένα κάθε Κυριακή.
Το φως των κεριών συμβολίζει τον Χριστό και το στεφάνι την αιωνιότητα του Θεού. Φτιάχνουν ή αγοράζουν το ημερολόγιο της εορτής και η κάθε μέρα που περνάει έχει κι από ένα παιχνιδάκι ή κάποιο γλυκάκι για τα παιδιά. Την πρώτη ημέρα τοποθετούν κλαδιά σε ένα βάζο, ως συμβολισμό της σχέσης του Χριστού με τους προγόνους του. Κάθε στολίδι σε κάθε κλαδί έχει άμεση σχέση με το κάθε πρόγονο. Τέλος βάζουν στο σπίτι μια μικρή ξύλινη κούνια και κάθε μέρα τοποθετούν κι από λίγο άχυρο, μέχρι την ημέρα της γέννησης του Χριστού και του εορτασμού της. Ο γνωστός σε όλον τον κόσμο ''Santa Claus'' ή Άι Βασίλης για εκείνους είναι ο Άγιος Νικόλαος (εκείνος ο..άγιος άνθρωπος που χαστούκισε τον Άρειο) και φυσικά δεν είναι ένας χοντρός κύριος που πετάει με ταράνδους στον ουρανό.
Aνήμερα των Θεοφανείων, ο Πάπας ορίζει τους επισκόπους. Εκείνοι ξαπλώνουν κάτω ως ένδειξη δέσμευσης για ταπεινότητα

Οι Ιουδαίοι γιορτάζουν τη ΧΑΝΟΥΚΑ που ονομάζεται και '' Γιορτή των Φώτων''.

Ξεκινάει το βράδυ της 24ης μέρας του μήνα Κισλέβ (Νοέμβριος- Δεκέμβριος) και διαρκεί 8 ημέρες-νύχτες. Σύμφωνα με τα κείμενα των Μακκαβαίων, γιορτάζεται η νίκη των Εβραίων εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων του Αντιόχου του Επιφανούς. Μετά την νίκη τους μπήκαν στον Ναό της Ιερουσαλήμ και το μόνο που βρήκαν ήταν ένα μπουκαλάκι λάδι, που έφτανε για μόνο μια μέρα. Το λάδι όμως κράτησε για 8 ημέρες τροφοδοτώντας τον λύχνο του ναού. Έτσι κι έγινε γνωστή η Επτάφωτος λυχνία (Μενορά) , και θεωρείται πως συμβολίζει τις 6 μέρες της δημιουργίας του κόσμου και την έβδομη που ο Θεός των Ιουδαίων (Ιεχωβάς/Γιαχβέ) ξεκουράστηκε.. Κάποιοι λένε πως συμβολίζει την καιόμενη βάτο. Στο Ταλμούδ αναφέρεται πως απαγορεύεται η χρήση της εκτός ναού, γι' αυτό οι Εβραίοι γιορτάζουν με τη λυχνία που έχει 9 θέσεις (Χανουκιγιά) κι όχι 7, όπως η επτάφωτος. Τα φαγητά αυτών των ημερών είναι συμβολικά βασισμένα στο λάδι (σας θυμίζει κάτι;)

Μουσουλμάνοι,Ισλάμ: Δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Ο Μωάμεθ είχε πει '' Όποιος μιμείται έναν λαό, τότε είναι σαν αυτούς.''. Πιστεύουν πως το να εύχεσαι '' Καλά Χριστούγεννα'' σε κάποιον που πιστεύει στον Χριστό, είναι αμαρτία διότι είναι σαν να δέχεσαι την γέννηση του Χριστού ως γέννηση του Υιού του Θεού. Κάποιοι μουσουλμάνοι συνεχίζουν όμως να εύχονται σε αλλόθρησκους ως ένδειξη σεβασμού γιατί τα Χριστούγεννα τα έχουν στο μυαλό τους ως μια καθαρά εμπορική εορτή, έχοντας στο μυαλό τους πως ο Αλλάχ ξέρει τον σκοπό που το κάνουν.

Σημείωση: Στις 25 Δεκεμβρίου γιορταζόταν από τους Πέρσες και αργότερα σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία η γέννηση του Θεού Ήλιου (Μίθρα) και συγχρόνως οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα Ηλιούγεννα. Όπως ιστορικά αναφέρεται, η Εκκλησία αποφάσισε να ορίσει ως γέννηση του Χριστού αυτήν την ημερομηνία για να καλυφθούν και να εξαλειφθούν πλήρως, τέτοιου είδους παγανιστικές τελετές.

2) ΠΑΣΧΑ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΛΕΞΗ ''ΠΕΣΑΧ''), EASTER (ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ''ISHTAR'' THΣ ΒΑΒΥΛΟΝΙΑΚΗΣ ΘΕΑΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗΣ, ΑΝΟΙΞΗΣ. ΑΠΟ ΚΕΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ) NA ΘΥMΑΣΤΕ ΟΤΙ ISTAR= ΛΙΛΙΘ ΛΑΜΑΣΘΟΥ.

Καθολικοί:
Στην λειτουργιά της πρώτης Τετάρτης της Σαρακοστής (Ash Wednesday) βάζουν στάχτη στα μέτωπα των πιστών, σχηματίζοντας σταυρό και λένε την φράση από την Γένεση 3:19, ''for you are dust, and to dust you shall return.'' ( χώμα είναι το σώμα σου, και στο χώμα στα επιστρέψει). Αυτό το κάνουν για να θυμούνται πως αργά ή γρήγορα όλοι θα φύγουμε από την ζωή.
Την Μ. Πέμπτη γιορτάζουν το Μυστικό Δείπνο, κάνουν τριήμερη νηστεία με το αποκορύφωμα της το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Ως έθιμο έχουν να κρύβουν τα πασχαλινά τους αυγά και να τα βρίσκουν τα μικρά παιδιά. Το λαγουδάκι του Πάσχα, που φέρνει τα αυγά, έγινε έθιμο γιατί συμβολίζει την γονιμότητα και την άνοιξη. Τα αυγά έχουν συνδεθεί με πολλούς συμβολισμούς κι ένας από αυτούς είναι ο βράχος που σφραγίστηκε ο τάφος του Χριστού. Το αρνί θεωρείται κι εκεί παραδοσιακό έθιμο της ημέρας του Πάσχα, λόγω του ότι στις Γραφές αναφέρουν τον Χριστό ως '' Αμνό του Θεού''.. Ειρωνικό, δεν νομίζετε; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς( δείτε παρακάτω). Συνήθως φτιάχνουν τα παραδοσιακά τους κουλουράκια πρέτσελ, τα οποία με τον σχηματισμό τους συμβολίζουν τυπική στάση προσευχής.

Πεσάχ (Ιουδαισμός, Εβραίοι):

Η σημαντικότερη γιορτή των Εβραίων, αφού σχετίζεται με την έξοδο και την απελευθέρωσή τους από την σκλαβιά των Αιγυπτίων. Τουλάχιστον αυτό έχει προωθηθεί στον πολύ κόσμο, αυτό που πραγματικά γιορτάζουν είναι η σφαγή των πρωτότοκων του Φαραώ από τον Γιαχβέ, όταν ΠΕΡΑΣΕ( ΠΕΣΑΧ=ΠΕΡΑΣΜΑ) πάνω από την Αίγυπτο (Έξοδος 11,4-5)
Το τραπέζι έχει κάθε λογής συμβολισμούς. Το ψωμί εκείνης της ημέρας θα πρέπει μέσα να μην έχει προζύμι, όπως είχε προστάξει τότε ο Γιαχβέ. Στο πιάτο των 6 θέσεων βάζουν:

- Καλά ψημένο κόκκαλο από μπούτι αρνιού (ως σύμβολο της θυσίας των αρνιών προς τον Γιαχβέ, το βράδυ που θα θανάτωνε τους πρωτότοκους)
- Βρασμένο αυγό το οποίο το βουτάνε σε αλατόνερο (ως συμβολισμό δακρύων για τον Ναό της Ιερουσαλήμ)
- Πικρόχορτα ή ρίζα του πιο πικρού χόρτου (ως συμβολισμό της πικρίας της σκλαβιάς)
- Χαρόσετ- μείγμα μήλου, αχλαδιού, χουρμά, καρυδιού και κρασιού (μοιάζει με λάσπη και συμβολίζει την λάσπη με την οποία έφτιαχναν τούβλα όσο ήταν σκλαβωμένοι)
- Σέλινο ή μαϊντανό, το οποίο το βουτάνε στο αλατόνερο (ως συμβολισμό αναγέννησης)
- Μαρούλι που θα χρησιμοποιηθεί για το ''σάντουιτς'' που θα φάνε κατά την διάρκεια της τελετής Σέντερ.
Για το τέλος, φυσικά κόκκινο κρασί, ως συμβολισμό για το αίμα του αρνιού που έβαψαν τις θύρες τους, ώστε ο Γιαχβέ να...ξέρει και να μη σκοτώσει τα δικά τους παιδιά.
Διαβάζουν προσευχές, αφηγούνται την Έξοδο και βάζουν στο τραπέζι ακόμα ένα ποτήρι κρασί, που είναι αφιερωμένο στον προφήτη Ηλία, περιμένοντας να...έρθει να το πιει. Ανοίγουν μάλιστα συμβολικά την εξώπορτα για να μπει ο προφήτης Ηλίας και στο τέλος λένε όλοι μαζί ''Και του χρόνου στην Ιερουσαλήμ''.

Μουσουλμάνοι Ισλάμ:
Οι μουσουλμάνοι δεν γιορτάζουν το Πάσχα. Δεν πιστεύουν πως ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού και θεωρούν αστείο, το ότι οι Χριστιανοί θέλουν να πιστεύουν πως ο Χριστός θυσιάστηκε για αυτούς και πως πάντα κάποιος άλλος θα πληρώνει τις αμαρτίες τους. Για αυτούς ο θάνατος του Χριστού πάνω στον σταυρό ήταν σαν ένα δώρο από τον Αλλάχ, διότι ήταν ταπεινωτικό το να τον βλέπουν οι άνθρωποι μισόγυμνο χωρίς κάποιο ρούχο πάνω του. Οι μουσουλμάνοι έχουν άλλου είδους γιορτές, όπως το ραμαζάνι και τo eid al adha ( Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Γιορτή της θυσίας) που θα δούμε παρακάτω.

Ραμαζάνι: Ο ιερότερος μήνας των μουσουλμάνων, διότι σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων. Συνοδεύεται με πολλή προσευχή και αποχή από όλα για ένα μήνα. Γεύμα μπορούν να φάνε μόνο μετά την Δύση του ήλιου. Όταν τελειώσει το Ραμαζάνι για τρεις ημέρες γιορτάζουν το '' eid al fitr'', που συμβολίζει το τέλος του Ραμαζανιού. Είναι ημέρες ηθικής νίκης, συγχώρεσης, και δόξας προς τον Αλλάχ, που τους βοήθησε να περάσουν την δοκιμασία του τελευταίου μηνά.

Κουρμπάν Μπαϊράμ: Συνοδεύεται με προσευχή και θυσίες ζώων, οι οποίες μοιράζονται σε τρεις μερίδες (οικογένεια, συγγενείς-γείτονες, φτωχοί). Σε αυτή την γιορτή θυσιάζονται χιλιάδες ζώα και είναι αφιερωμένη στην θυσία του Αβραάμ προς τον Αλλάχ. Ο Αβραάμ δέχτηκε να θυσιάσει τον γιο του και πέρασε το τελευταίο τεστ της πίστης του προς τον Αλλάχ. Στον Ιουδαϊσμό βρίσκουμε την ίδια ιστορία μόνο που ο Αλλάχ λέγεται Γιαχβέ. Ο Αλλάχ του είπε να μην πειράξει λοιπόν το παιδί και του ζήτησε να θυσιάσει στην θέση του ένα ζώο που βρισκόταν λίγο πιο πέρα (σταλμένο φυσικά από τον Αλλάχ). Ο Αβραάμ έγινε λοιπόν αρχηγός της ανθρωπότητας όπως του υποσχέθηκε ο Αλλάχ, αλλά ήθελε να ζητήσει ένα πράγμα: ''Αλλάχ, έστω δώσε μας έναν αγγελιοφόρο που θα εκπληρώσει την κληρονομιά αυτή ως μέγιστος προφήτης''... Κι ο Αλλάχ έστειλε τον Μωάμεθ. Γιορτάζουν λοιπόν στο Κουρμπάν Μπαϊραμ, την απάντηση του Αλλάχ στην προσευχή του Αβραάμ.

Ορθόδοξοι Χριστιανοί: Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα έθιμα του Πάσχα και βλέπουμε τις ομοιότητες με τις άλλες θρησκείες και σε αυτήν την γιορτή. Νηστεία, κουλουράκια στριφογυριστά (ως συμβολισμό για το σάβανο του Λαζάρου), κόκκινα βραστά αυγά (ως σύμβολο της θυσίας του Χριστού), μαγειρίτσα, φρικασέ, σούβλισμα αρνιού. Εκείνες τις ημέρες πάμε σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες της εκκλησίας μας. Όμως, έχουμε κάτσει ποτέ να σκεφτούμε, αν τα έθιμα και οι συμβολισμοί μας είναι παρόμοιοι με τις άλλες θρησκείες; Το σίγουρο όμως είναι, πως δεν έχουμε παρατηρήσει φράσεις που λέγονται στις χριστιανικές Ορθόδοξες λειτουργίες (εκτός των αναθεματισμών). Κάποιες από αυτές είναι :

''ἀναβοώντων τὸ Ὡσαννά, τῶν ὄχλων, ἀναφωνούντων Υἱὲ Δαυΐδ''

''Οἱ μισοῦντες Σιών, αἰσχύνθητε ἀπὸ τοῦ Κυρίου, ὡς χόρτος γάρ, πυρὶ ἔσεσθε ἀπεξηραμμένοι.''

''Κύριος πάρεστι, Σιὼν γὰρ ἐξελέξατο, ἐν αὐτῇ δὲ οἰκεῖν καὶ βασιλεύειν, ᾑρετίσατο λαῶν, τῶν ἐν πίστει βοώντων''

''Τὴν Σιὼν ἐπ’ ὄρους ἀνάβηθι, ὁ εὐαγγελιζόμενος, καὶ τὴν Ἱερουσαλήμ, ὁ κηρύσσων ἐν ἰσχὺϊ ὕψωσον φωνήν, Δεδοξασμένα ἐλαλήθη περὶ σοῦ, ἡ Πόλις τοῦ Θεοῦ, εἰρήνη ἐπὶ τὸν Ἰσραήλ, καὶ σωτήριον ἔθνεσιν.''

''Σιὼν Θεοῦ ὄρος τὸ ἅγιον, καὶ Ἱερουσαλὴμ κύκλῳ τοὺς ὀφθαλμούς σου ἆρον, καὶ ἴδε συνηγμένα τέκνα σου ἐν σοί, ἰδοὺ γὰρ ἥκασι μακρόθεν, προσκυνῆσαι τῷ Βασιλεῖ σου, εἰρήνη ἐπὶ τὸν Ἰσραήλ, καὶ σωτήριον ἔθνεσιν

''Ὑπόδεξαι, Ἰσραὴλ τοῦ Θεοῦ τὸ βασίλειον,''

''Δεδοξασμένα ἐλαλήθη περὶ σοῦ, ἡ Πόλις τοῦ Θεοῦ, εἰρήνη ἐπὶ τὸν Ἰσραήλ, καὶ σωτήριον ἔθνεσιν.''

Μετά από τις λειτουργίες, όλοι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους και τα έθιμά τους. Το Μ. Σάββατο μόλις ακούσουν το ''Χριστός Ανέστη'', φεύγουν τρέχοντας για το ρεβεγιόν της μαγειρίτσας το φρικασέ, το τσούγκρισμα των αυγών (ως συμβολισμό ότι έσπασε ο τάφος μόλις αναστήθηκε ο Χριστός) και ετοιμάζονται για το σούβλισμα του αρνιού και την γιορτή της Κυριακής του Πάσχα. Περίεργο να συμβολίζεται ο Χριστός ως Αμνός του Θεού και να έχουμε έθιμο να σουβλίζουμε αρνιά, γιορτάζοντας την ανάστασή Του. Τι το πνευματικό βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω;;;;;;
Είναι ή δεν είναι γιορτή του υλισμού και της νοοτροπίας λατρείας του άρχοντα του κόσμου αυτού (Ιαχβέ, Αλλάχ, Σατανά);;;

3) ΓΑΜΟΣ-ΒΑΠΤΙΣΗ:

Γάμος-Ορθόδοξοι Χριστιανοί:

Ως Χριστιανοί έχουμε τις δικές μας παραδόσεις περί γάμου και βαπτίσεως. Οι συμβολισμοί δεν αλλάζουν κατά πολύ νόημα και το μόνο που αλλάζει για τα ''μάτια του κόσμου'' είναι οι τελετές και οι λειτουργίες, παρόλο που όλες έχουν την ίδια βάση και τον ίδιο σκοπό.
Στην τελετή του γάμου λοιπόν, που το ανδρόγυνο γίνεται ένα, υπάρχουν κάποια βασικά υλιστικά πράγματα όπως:
- Βέρες (Ως κύκλος χωρίς αρχή και τέλος που συμβολίζει την αιώνια αγάπη. Επίσης συμβολίζει δέσμευση, εξουσία και τιμή, διότι ο ένας παραδίνει τον εαυτό του στον άλλον).
Η τριπλή αλλαγή των δαχτυλιδιών και των στεφάνων γίνεται προς τιμήν της Αγίας Τριάδος.
- Λαμπάδες (συμβολισμός της παρουσίας και του φωτός του Χριστού , σε κάθε τελετή ή λειτουργία).
- Στέφανα (Σύμβολο αγνότητας κι αρετής και τρόπαια νίκης σύμφωνα με τον Χρυσόστομο.)
- Θέση νεόνυμφων (Συμβολίζει την ισοτιμία και η ''εκ δεξιών '' θέση του γαμπρού συμβολίζει το προβάδισμά του ως ''κεφαλή'.')
- Κρασί ( Συμβολίζει πως θα μοιράζονται τα πάντα, λύπες και χαρές).
- Χορός του Ησαΐα (Ένδειξη χαράς και δόξας. Κεφαλαιώδης πράξη για την ''εγκυρότητα'' του γάμου. Το έθιμο του ρυζιού και των ροδοπέταλων συμβολίζει αφθονία και ανθόσπαρτο βίο).

Ας παρατηρήσουμε και κάποια αποσπάσματα από το μυστήριο του ορδόδοξου χριστιανικού γάμου:

''Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ τῷ παι δὶ τοῦ Πατριάρχου Ἀβραὰμ συμπορευθεὶς ἐν τῇ Μεσοποταμίᾳ, στελλομένῳ νυμφεύσασθαι τῷ κυρίῳ αὐτοῦ Ἰσαὰκ γυναῖκα, καὶ διὰ μεσιτεί ας ὑδρεύσεως ἀῤῥαβωνίσασθαι τὴν Ῥεβέκκαν ἀποκαλύψας· ''

'' σὺ γάρ, Κύριε, ὑπέδειξας δίδοσθαι τὸν ἀῤῥαβῶνα καὶ στηρίζεσθαι ἐν πα ντί. Διὰ δακτυλιδίου ἐδόθη ἡ ἐξουσί α τῷ Ἰωσὴφ ἐν Αἰγύπτῳ· διὰ δακτυλιδ ίου ἐδοξάσθη Δανιὴλ ἐν χώρᾳ Βαβυλῶνος· διὰ δακτυλιδίου ἐφανερώθη ἡ ἀλήθεια τῆς Θάμαρ· διὰ δακτυλιδίου ὁ Πατὴρ ἡμῶν ὁ οὐράνιος οἰκτίρμων γέγονεν ἐπὶ τὸν ἄσωτον υἱόν· «Δότε γάρ, φησι, δακτύλιον εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ καὶ ἐνέγκαντες τὸν μόσχον τὸν σιτε υτὸν θύσατε, καὶ φαγόντες εὐφρανθῶμεν». Αὕτη ἡ δεξιά σου , Κύριε, τὸν Μωϋσῆν ἐστρατοπέδευ σεν ἐν Ἐρυθρᾷ θαλάσσῃ· διὰ γὰρ τοῦ λόγου σου τοῦ ἀληθινοῦ οἱ οὐρα νοὶ ἐστερεώθησαν καὶ ἡ γῆ ἐθεμελιώ θη· καὶ ἡ δεξιὰ τῶν δούλων σου εὐλογηθήσεται τῷ λόγῳ σου τῷ κραταιῷ καὶ τῷ βραχίονί σου τῷ ὑψηλῷ. Αὐτὸς οὖν καὶ νῦν, Δέσπ οτα, εὐλόγησον τὸ δακτυλοθέσιον τοῦ το εὐλογίαν οὐράνιον· ''

''Εὐλογήσαι σε Κύριος ἐκ Σιών, καὶ ἴδοις τὰ ἀγαθὰ Ἱερουσαλὴμ πάσα ς τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς σου.Καὶ ἴδ οις υἱοὺς τῶν υἱῶν σου. Εἰρήνη ἐπὶ τὸν Ἰσραήλ.''

'' Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε, ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησ ας τὸν Ἀβραὰμ καὶ τὴν Σάῤῥαν. Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας τὸν Ἰσαὰκ κ αὶ τὴν Ῥεβέκκαν. Εὐλόγησον αὐτοὺς Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησα ς τὸν Ἰακὼβ καὶ πάντας τοὺς πατριάρχας. ''

'' Μνημόνευσον αὐτῶν, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς ἐμνημόνευσας τ οῦ Ἐνώχ, τοῦ Σήμ, τοῦ Ἠλία.''
'' Αἱ γυναῖκες τοῖς ἰδίοις ἀνδ ράσιν ὑποτάσσεσθε ὡς τῷ Κυρίῳ, ὅτι ὁ ἀνήρ ἐστι κεφαλὴ τῆς γυν αικός, ὡς καὶ ὁ Χριστὸς κεφαλὴ τῆς Ἐκκλησίας, καὶ αὐτός ἐστι σωτὴ ρ τοῦ σώματος. Ἀλλ᾿ ὥσπερ ἡ Ἐκκλησία ὑποτάσσεται τῷ Χριστῷ, οὕτω κα ὶ αἱ γυναῖκες τοῖς ἰδίοις ἀνδράσιν ἐν παντί. Οἱ ἄνδρες ἀγαπᾶτε τὰς γυναῖκας ἑαυτῶν, καθὼς καὶ ὁ Χριστὸς ἠγάπησε τὴν Ἐκκλησίαν καὶ ἑαυτὸν παρέδωκεν ὑπὲρ αὐτῆς, ''

''Μεγαλύνθητι, Νυμφίε, ὡς ὁ Ἀβ ραὰμ, καὶ εὐλογήθητι ὡς ὁ Ἰσαάκ, καὶ πληθύνθητι ὡς ὁ Ἰακώβ,''
''Καὶ σύ, Νύμφη, μεγαλύνθητι ὡ ς ἡ Σάῤῥα, καὶ εὐφράνθητι ὡς ἡ Ῥεβέκκα, καὶ πληθύνθητι ὡς ἡ Ῥαχήλ, εὐφραινομένη τῷ ἰδίῳ ἀν δρί,''

Σχόλιο: Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω, που οδηγούν σε μια υλιστική ζωή, κατά τα πρότυπα των υπηρετών του Γιαχβέ, με τα λόγια του Χριστού που μιλούν για πλήρη απάρνηση του ψεύτικου αυτού κόσμου και σπάσιμο κάθε δεσμού που μας ενώνει με αυτόν; Ο Χριστός μας είπε ότι από εδώ είμαστε περαστικοί και δεν ζούμε απλά δοκιμαζόμαστε.

Βάπτιση-Ορθόδοξοι Χριστιανοί:
Η Βάπτιση θεωρείται μέσον συμμετοχής των ανθρώπων στην Βασιλεία Του Θεού. Στις Γραφές βλέπουμε την εντολή του Χριστού στους μαθητές του, να βαπτίζουν ανθρώπους. Είναι σύμβολο αναγέννησης, κάθαρσης και εξόδου από το σκοτάδι προς το φως.
Η τελετή ξεκινάει με τον ανάδοχο του παιδιού να αρνείται τον Σατανά (Γιαχβέ) και να δέχεται τον Χριστό.
Το νερό γενικά, συμβολίζεται, σε όλες τις θρησκείες, ως πηγή ζωής και κάθαρσης, γι' αυτό και βυθίζουν ολόκληρο το σώμα του παιδιού μέσα στην κολυμβήθρα, αφού πρώτα το αλείψει με λάδι ο ανάδοχος. Να σημειώσουμε πως το να δίνεις όνομα σε κάτι ή κάποιον, σου δίνει ευθύνη κι εξουσία επάνω του. Συμβολίζει επίσης το ότι ο Θεός άλλαζε τα ονόματα των ανθρώπων που θα τους έδινε μια αποστολή (π.χ Αβραάμ). Τα βαπτιστικά ρούχα συμβολίζουν την αγνότητα και φωτεινότητα της ψυχής και ο βαπτιστικός σταυρός είναι η σφραγίδα της χριατιανικής πίστης. Στο τέλος, το παιδί μυρώνεται, ως συμβολισμός καθαρότητας και καθοδήγησης του Αγίου Πνεύματος, και του κόβουν 3 τούφες από τα μαλλιά ως προσφορά του βαπτιζομένου προς τον Θεό.

Σχόλιο: Έχει ανάγκη ο Θεός τρίχες ;;;;;; Τι ζούμε!

Σύμφωνα με την εκκλησία, το παιδί δεν πρέπει να κάνει μπάνιο για τρεις ημέρες. Όταν πλύνουν το παιδί, το νερό πρέπει να συλλεχθεί και να το ρίξουν, είτε σε απάτητο χώμα, είτε στη θάλασσα ή σε λουλούδια.

Γάμος- Καθολικοί:
Oι συμβολισμοί για τις βέρες τις λαμπάδες αλλά και γενικά όλη την τελετή, έχουν τις ίδιες βάσεις.
Τον γάμο τον περιγράφουν ως προφορική ''συμφωνία'' ανάμεσα στο ζευγάρι και τον Θεό, όπως και ο Θεός έκανε συμφωνία με τους ανθρώπους ( Παλαιά- Καινή Διαθήκη).
Πρέπει να υπάρχει ιερέας και μάρτυρες για να είναι νομικά αναγνωρίσιμος ο γάμος στην Καθολική εκκλησία. Πολλές φορές, συνήθως μέλη της οικογένειας, διαβάζουν αποσπάσματα απο την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, που να έχουν σχέση με τον λόγο του Θεού και τον γάμο. Πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στα παρακάτω κεφάλαια:
Παλαια Διαθήκη
Άσμα Ασμάτων, Ιερεμίας, Βιβλίο του Τωβίτ, Γένεση
Καινή Διαθήκη
Απόστολος Ιωάννης, Απόστολος Παύλος, Απόστολος Πέτρος, Κατά Ματθαίον, Aποκάλυψη
Και ψαλμοί όπως: '' Μακάριοι οι φοβούντες τον Κύριο'', ''Δεῦτε, τέκνα, ἀκούσατέ μου· φόβον Κυρίου διδάξω ὑμᾶς.'', ''Ευλογησω τὸν Κύριον ἐν παντὶ καιρῷ''

Σχόλιο: Τι σχέση έχει ο φόβος με τον Θεό;;; Καταλαβαίνετε το μέγεθος των ψεμάτων που προωθούν τα ιερατεία του σκότους μέσω των θρησκειών, αποκρύπτοντας την λυτρωτική Αλήθεια;

Ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού ο Ιωάννης, έγραψε στην Επιστολή του κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτούς τους θεόπνευστους που έγραψαν τα παραπάνω λόγια.

Επιστολή Α Ιωάννου: Α Ιω. 4,8 ὁ μὴ ἀγαπῶν οὐκ ἔγνω τὸν Θεόν, ὅτι ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν.

Μετάφραση: Εκείνος που δεν έχει αγάπην, δεν γνώρισε τον Θεόν, διότι ο Θεός είναι αγάπη.

Α Ιω. 4,18 φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ᾿ ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον, ὅτι ὁ φόβος κόλασιν ἔχει, ὁ δὲ φοβούμενος οὐ τετελείωται ἐν τῇ ἀγάπῃ.

Μετάφραση: ο φόβος δεν υπάρχει μέσα στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη έξω βγάζει το φόβο, διότι ο φόβος τιμωρία έχει. Εκείνος δε που φοβάται, δεν έχει γίνει τέλειος στην αγάπη.

Κατόπιν, γίνονται 3 ερωτήσεις στους νεόνυμφους που αφορούν την συγκατάθεση και την ελευθερία, το σεβασμό, την αφοσίωση και την δεκτικότητα για απόκτηση τέκνων. Το ζευγάρι λέει τους όρκους τους ο ένας στον άλλον και ο ιερέας ευλογεί τις βέρες πριν τις φορέσουν. Το ζευγάρι γονατίζει και ο ιερέας τους προσκαλεί όλους σε σιωπηλή προσευχή για τους νεόνυμφους. Στη συνέχεια έχει σειρά η Θεία Κοινωνία, η τελική ευλογία του ιερέα και η τελετή φτάνει στο τέλος της.

Βάπτιση- Καθολικοί:

Εκτός από καλωσόρισμα στον Χριστιανισμό, με αυτήν την τελετή έρχεται το Άγιο Πνεύμα στον βαπτιζόμενο. Η ονομασία του βαπτιζομένου δίνει εξουσία κι ευθύνη σε εκείνον που την δίνει και συμβολίζει την στιγμή που είπε ο Θεός στον κήπο της Εδέμ '' Δώσ'τε όνομα σε όλα τα ζώα και τα φυτά, κι ότι όνομα τους δώσετε, αυτό θα παραμείνει.''. Επίσης συμβολίζει την αλλαγή των ονομάτων από τον Θεό σε ανθρώπους με αποστολή, όπως είπαμε και παραπάνω.
Οι γονείς και οι ανάδοχοι του παιδιού δεσμεύονται, πρώτα απ' όλα, να μιλούν στο παιδί για τον Χριστό και την Εκκλησία. Ο ιερέας ρίχνει λίγο νερό μόνο στο κεφάλι του παιδιού, συμβολίζοντας πως τώρα αφήνει πίσω την αμαρτία και δέχεται το Άγιο Πνεύμα (συγκεκριμένα του Χριστού). Τοποθετεί στο μέτωπο του βαπτιζομένου μύρο με γλυκό άρωμα, ως συμβολισμό της γλυκιάς αγάπης του Θεού προς εμάς και του βάζει ένα λευκό ένδυμα ως ένδειξη αγνότητας. Ανάβουν μια λαμπάδα και την κρατούν δίπλα στο παιδί συμβολίζοντας πως η φλόγα δείχνει την παρουσία του Χριστού και θα είναι το φως που θα φωτίζει την ζωή του και θα το οδηγήσει στην καλοσύνη και την αγιότητα. Τέλος, ευλογούνται οι γονείς κι οι ανάδοχοι για να είναι σωστοί μάρτυρες της χριστιανικής πίστης στο παιδί.

Γάμος- Ιουδαϊσμός:

Το ζευγάρι μέχρι την τελετή νηστεύει, προσεύχεται και ζητάει συγχώρεση από τον Γιαχβέ για τα αμαρτήματα που έχει κάνει ως εκείνη την ημέρα.
Κατά το μυστήριο του γάμου , η νύφη περπατάει γύρω από τον γαμπρό 7 φορές ως συμβολισμό της πτώσης της Ιεριχούς. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη οι Ισραηλίτες περπάτησαν 7 φορές γύρω από τα τείχη της πόλης και εκείνα έπεσαν με θαυματουργό τρόπο. Η νύφη λοιπόν το κάνει αυτό, για να ρίξει τα ''τείχη΄΄ του γαμπρού.
Στην τελετή ο άνδρας τοποθετεί το δαχτυλίδι στην γυναίκα λέγοντας την φράση '' Ιδού, με αυτό το δαχτυλίδι αφιερώνεσαι σε μένα, σύμφωνα με τους νόμους του Μωυσή και του Ισραήλ.''
Το δαχτυλίδι συμβολίζει ότι, όπως ο κύκλος δεν έχει τέλος και αρχή έτσι κι αγάπη κι αφοσίωση τους δεν θα έχουν τέλος.
Ο γαμπρός σπάει με το πόδι του ένα ποτήρι για να υπενθυμίσει σε όλους οτι ο Ναός της Ιερουσαλήμ είναι πάνω από όλους και όλα, κι όλοι προσεύχονται και τραγουδούν με την ελπίδα να ξαναχτιστεί ο Ναός. Οι νεόνυμφοι πίνουν δύο φορές κόκκινο κρασί, για τις δύο βασικές ευχές του ραβίνου. Στο τέλος της τελετής χορεύουν όλοι γύρω από τον γαμπρό και την νύφη, ως έκφραση υποστήριξης στο ζευγάρι. Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο οι άντρες κι οι γυναίκες χορεύουν χωριστά.

Βάπτισμα- Ιουδαϊσμός (Mikveh):
Για τους Εβραίους το βάπτισμα έχει άλλη έννοια. Η πλήρης βύθιση μέσα σε νερό είναι μια προσωπική τελετή κάθαρσης ειδικά μετά από γεγονότα που γέμισαν τον θρησκευόμενο με αμαρτίες. Παλαιότερα, αυτή η τελετή κάθαρσης γινόταν πριν μπουν στο Ναό τους, διότι έπρεπε να είσαι πλήρως αγνός για να μπεις μέσα.
Μετά την καταστροφή του Ναού όμως, αυτή η τελετή χρησιμοποιείται στα εξής:

Γυναίκες:
- Μετά την έμμηνο ρύση
- Μετά την γέννα
- Πριν από την σεξουαλική επαφή με τον σύζυγο
- Πριν τον γάμο

Άνδρες:
Για τους άνδρες είναι μια παραδοσιακή διαδικασία και γίνεται για την μεταστροφή κάποιου στον Ιουδαϊσμό και πριν τον γάμο

Προτιμούν το ''ζωντανό νερό'' διότι πιστεύουν πως εξαγνίζει τα πάντα καθώς κυλάει (ποτάμια, λίμνες, νερό βροχής).
Το Mikveh πραγματοποιείται σε ''spa'' και σε ξενοδοχεία ως τελετουργικό εβραϊκό λουτρό. Οδηγούνται στην τουαλέτα, όπου πρώτα πρέπει να βγάλουν οτιδήποτε έχουν πάνω τους (μεικ απ, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βαμμένα νύχια) και να κάνουν ένα γρήγορο ντούς για να πάνε στο mikveh. Εκεί βρίσκεται μια πισίνα η οποία συνδέεται με μια δεξαμενή που περιέχει νερό βροχής, έτσι ώστε να προσφέρει πάντα κάθαρση και να μην μολύνει την ψυχή και το σώμα. Το mikveh είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και θεωρείται πολύ σημαντική τελετή για την σχέση τους με τον Θεό. Βυθίζουν ολόκληρο το σώμα τους, προσεύχονται και ζητούν κάθαρση.
Τα παιδιά τους δεν τα βαπτίζουν και ακολουθούν δικά τους παραδοσιακά- θρησκευτικά έθιμα.

Γάμος- Μουσουλμάνοι:
Για τους μουσουλμάνους η αγαμία θεωρείται αμαρτία.
Ο γάμος βασίζεται καθαρά σε συμβόλαια κι όχι σε τελετές, αλλά κάποιοι μουσουλμάνοι θεωρούν μόνο την σύγχρονη τελετή γάμου ως επιβεβαίωση. Η τελετή του συμβολαίου ονομάζεται '' Nikah'', κι εκεί παρευρίσκονται μάρτυρες (ξεχωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες) κι ένας ιερέας. Στο συμβόλαιο του γάμου αναφέρει το πόση προίκα θα δώσει ο γαμπρός στην νύφη. Τώρα αυτήν την προίκα μπορεί να εκπροσωπήσει ένα ακριβό δαχτυλίδι, κόσμημα, οικόπεδο ή και ακόμα χρήματα για να τα χρησιμοποιήσει η νύφη όπως θέλει. Ο άνδρας ζητάει σε γάμο την γυναικά, ο ιερέας διαβάζει μια προσευχή απ'το Κοράνι και την ρωτάει τρεις φορές αν αποδέχεται την πρόταση. Η γυναίκα λέει τρεις φορές ''αποδέχομαι'' και υπογράφουν το συμβόλαιο. Συνήθως δεν ανταλλάζουν όρκους αλλά ακούνε τον τελετάρχη να τους εξηγεί το νόημα του γάμου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Αλλάχ. Ο άνδρας έχει δικαίωμα να παντρευτεί κι άλλες γυναίκες αλλά στις γυναίκες αυτό απαγορεύεται.
Τέλος, να τονίσουμε πως ο γάμος και η πρόταση γάμου διαφέρουν στον κάθε μουσουλμάνο. Κάποιοι λένε πως ο γαμπρός πρέπει να έχει γραπτή απόδειξη για την παρθενία και την σεξουαλική ωριμότητα της γυναίκας. Άλλοι λένε πως δεν πρέπει να έχεις καμία απολύτως προσωπική σχέση με την γυναίκα που θα παντρευτείς, μέχρι να την παντρευτείς και φυσικά να μην ρωτήσεις την ίδια αν θέλει να σε παντρευτεί, αλλά τον κηδεμόνα της. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα ούτε πριν ούτε μετά τον γάμο.

Βάπτιση- Μουσουλμάνοι:
Δεν πιστεύουν στο βάπτισμα. Πλένουν τα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια πριν προσευχηθούν γιατί πιστεύουν πως διώχνουν τις αμαρτίες. Πιστεύουν πως το σώμα κι η ψυχή είναι ένα ενιαίο σύνολο γνήσιας αγνότητας που δεν χρειάζεται τελετές σωτηρίας. Παρ' όλα αυτά, έχουν κι εκείνοι το ονομαζόμενο '' Ghusl'' ως τελετουργικό λουτρό κάθαρσης :
- Μετά από την έμμηνο ρύση
- Μετά από την σεξουαλική επαφή
- Μετά από την γέννα ( την 40ή μέρα)
- Μετά από θάνατο φυσικών αιτίων (πλύσιμο νεκρού)
- Όταν γίνεται κάποιος μουσουλμάνος

Η διαδικασία είναι παρόμοια με το εβραϊκό mikveh και το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα του Θεού( από Γιαχβέ σε Αλλάχ). Το Ghusl είναι συγκεκριμένος τρόπος πλυσίματος του σώματος για να καθαριστεί από τις αμαρτίες. Αυτή η τελετή μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι τους, είτε κάπου που να υπάρχει μεγάλη ποσότητα νερού, ώστε να βουτήξεις ολόκληρο το σώμα μέσα. Η αρχή της τελετής είναι στο μυαλό του μουσουλμάνου να υπάρξει η πρόθεση του ghusl για να ευχαριστηθεί ο Αλλάχ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία στεγνή περιοχή στο σώμα κατά την διάρκεια της τελετής. Πρέπει, να μην υπάρχουν πάνω τους ούτε σκουλαρίκια, ούτε καν επίδεσμοι σε κάποια πληγή, έτσι ώστε το νερό να καθαρίσει τα πάντα. Αν είναι στο ντούς του σπιτιού τους χρησιμοποιούν δύο τρόπους πλυσίματος:
1. Πρώτα πλύσιμο κεφαλιού και λαιμού και μετά το υπόλοιπο σώμα.
2. Πρώτα πλύσιμο κεφαλιού και την δεξιά πλευρά του σώματος και μετά την αριστερή πλευρά.

Γενικό συμπέρασμα: Όπως βλέπουμε οι άνθρωποι έχουν κάνει την ζωή τους κάτι περισσότερο από πολύπλοκη. Από τις καθημερινές τους συνήθειες μέχρι και τα έθιμα και τους κανόνες της θρησκείας τους. Άξιο περιέργειας είναι το πόσο όμοια είναι όλα αυτά τα ''πρέπει'' σε όλες τις θρησκείες και το πόσο αγγίζουν τον παραλογισμό και την φυλάκιση ψυχής και σώματος. Όλες οι παραπάνω θρησκείες παρουσιάζουν τον ίδιο ''Θεό''.. Στην μία λέγεται Αλλάχ, στις άλλες λέγεται Γιαχβέ και σύντομα θα αποτελέσει το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο στην επερχόμενη πανθρησκεία, αφού όπως είδατε παραπάνω, πράγματι, όλες οι θρησκείες, προωθούν την δική του νοοτροπία, τις δικές του οδηγίες και εντολές.

Ο Χριστός που είναι; Ο πραγματικός Τριαδικός Θεός που είναι; Η αγάπη που διδάσκει ο Χριστός και ο Ένας Πατέρας που είναι; Μετά από όλα αυτά που παραθέσαμε παραπάνω, ελπίζουμε να είδατε πως ακόμα και στα πιο απλά πράγματα βρίσκεται η αλήθεια για τα ψέμματα που μας πουλάνε τόσα χρόνια τα ιερατεία του σκότους. Αρκεί κανείς να έχει όρεξη να δει και να μάθει τον Χριστό, Του οποίου τα απλά Του λόγια όλες οι θρησκείες ως μαγαζιά του άρχοντα του κόσμου αυτού, απέκρυψαν, και στην θέση τους έδωσαν καμουφλαρισμένα, πίσω από αγ(ρ)ιότητες και μεγαλεία και δήθεν θεϊκές οδηγίες και δήθεν φως, τα λόγια και τους κανόνες του Γιαχβέ, Αλλάχ, Σαμαέλ, Σατανά που συνεχίζουν να φυλακίζουν τους πιστούς κάθε θρησκείας. Αφού οι υλιστικές τυπολατρίες, οι αυστηροί τυπολατρικοί κανόνες, ο "φόβος του Θεού", η χρήση μεσαζόντων για την επικοινωνία με τον Θεό, οι συγκαλυμμένες σατανικές τελετουργίες, ανέκαθεν ήταν η μέθοδος δεσίματος και φυλάκισης των οπαδών των θρησκειών με τον ψεύτικο αυτό κόσμο.

Είπε ο Χριστός: ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ.
Διότι, όποιος ΜΑΘΕΙ και ΔΕΧΤΕΙ μέσα του την Αλήθεια, ξεκόβει από τις ανούσιες τυπολατρίες των θρησκειών, επιστρέφει όλες αυτές τις ανοησίες στον δημιουργό τους, μαζί με τον ίδιο αυτό τον ψεύτικο κόσμο του και ελεύθερος πια, έχοντας γνωρίσει τον Χριστό, την απόλυτη ξεγνοιασιά, Τον ακολουθά πίσω στην αληθινή Ζωή, στο Φως της Φωτεινής μας Πατρίδας!

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ

MIXAEΛΑ, EΛ Ηunter 888

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 01:05
loading...
loading...