Απλά πείτε "Καλά Χριστούγεννα"

14 Δεκ, 2017

Εσείς τι απαντάτε όταν σας εύχονται "Καλές Γιορτές";

Ο εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, Ντένις Πρέγκερ, εξηγεί γιατί είναι πιο σωστό το να λέμε "Καλά Χριστούγεννα" και όχι "Καλές Γιορτές", σε χώρες του Δυτικού και Χριστιανικού κυρίως Κόσμου. Ας δούμε ακριβώς τι λέει:

«Στην Αμερική, η αλλαγή από το να ευχόμαστε "Καλά Χριστούγεννα" στο να λέμε "Καλές Γιορτές" είναι κάτι πολύ σημαντικό. Οι υποστηρικτές των "Καλών Γιορτών" μπορεί να λένε πως δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά οι υποστηρικτές των "Καλών Χριστουγέννων" διαφωνούν κάθετα με αυτό. Οι υπερασπιστές των "Καλών Γιορτών" θέλουν όλοι να είναι ευχαριστημένοι, αλλά απορρίπτουν όλους τους αντιπάλους τους, ονομάζοντάς τους υστερικούς, ενώ την ίδια ώρα, εκτός από το να αλλάζουν το "Καλά Χριστούγεννα" με το "Καλές Γιορτές", προσπαθούν αδιάκοπα να αλλάξουν τις "διακοπές Χριστουγέννων" με τις "γιορτινές διακοπές" και το "πάρτι Χριστουγέννων" με το "γιορτινό πάρτι".

Άρα, τι ισχύει; Είναι σημαντική η εξάλειψη της λέξης "Χριστούγεννα"; Η απάντηση είναι προφανής. Είναι πολύ σημαντική. Γι'αυτό και γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια αντικατάστασης της λέξης "Χριστούγεννα". Και αυτή η προσπάθεια είναι εξαιρετικά επιτυχημένη. Στη θέση των "Καλών Χριστουγέννων" που άκουγα πάντα στη νιότη μου, τις τελευταίες δεκαετίες μου έχει ευχηθεί "Καλές Γιορτές" κάθε σερβιτόρος σε κάθε εστιατόριο που επισκέφτηκα, κάθε άνθρωπος που συναντώ σε οποιαδήποτε επιχείρηση, κάθε αεροσυνοδός και πιλότος, και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι. Όταν απαντώ "Καλά Χριστούγεννα", νιώθω πολλές φορές πως δημιουργώ κάποιου είδους ένταση. Πολλοί από αυτούς στους οποίους εύχομαι "Καλά Χριστούγεννα", μάλλον νιώθουν ανακουφισμένοι που ακούν κάποιον που προφέρει ελεύθερα τη λέξη "Χριστούγεννα", αλλά όλη αυτή η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης που έχουν περάσει, δημιουργεί γνωστική ασυμφωνία.

Οι αντίπαλοι των "Καλών Χριστουγέννων" και κάθε άλλης χρήσης της λέξης "Χριστούγεννα", ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Υποκρίνονται όταν απορρίπτουν τους υποστηρικτές των "Καλών Χριστουγέννων", σαν να κάνουν κάποιου είδους "πόλεμο εναντίον των Χριστουγέννων". Φυσικά και είναι πόλεμος εναντίον των Χριστουγέννων, ή για να το πούμε πιο σωστά, πόλεμος εναντίον της θρησκευτικής φύσης της Αμερικής. Η αριστερά στην Αμερική, όπως και η αριστερά στην Ευρώπη, θέλει να στήσει μια πλήρως κοσμική κοινωνία. Όχι μια κοσμική κυβέρνηση - που είναι ένας επιθυμητός στόχος και πάντα ήταν στην Αμερική -, αλλά μια κοσμική κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως η αριστερά πιστεύει στον λαϊκισμό με τόσο πάθος, με όσο οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί πιστεύουν στην Βίβλο. Γι'αυτό τα "Καλά Χριστούγεννα" ενοχλούν τόσο πολύ τους κοσμικούς ακτιβιστές. Είναι μια κραυγαλέα υπενθύμιση για το πόσο φιλόθρησκη ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι η Αμερική.

Οπότε, μια πρόβλεψη είναι πως οι αριστεροί ακτιβιστές θα προσπαθήσουν κάποια στιγμή να αφαιρέσουν τα Χριστούγεννα από τη λίστα των εθνικών γιορτών. Η αριστερά δεν ανακοινώνει πως η ατζέντα της είναι να εκλαϊκεύσει πλήρως τις κοινωνίες της Αμερικής και της Ευρώπης. Αντιθέτως, παραθέτουν το επιχείρημα πως οι λέξεις "Καλά Χριστούγεννα" ή "πάρτι Χριστουγέννων" ή "διακοπές Χριστουγέννων", δεν τους περιλαμβάνουν όλους. Αυτό το επιχείρημα έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί το αίσθημα αξιοπρέπειας των Αμερικανών. Αλλά το επιχείρημα είναι εξωφρενικό. Ποιος μένει απ'έξω όταν κάποιος εύχεται σε κάποιον άλλο "Καλά Χριστούγεννα"; Οι μη-Χριστιανοί; Και εγώ είναι ένας μη-Χριστιανός. Είμαι Εβραίος. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια θρησκευτική γιορτή για μένα. Αλλά είμαι Αμερικανός και τα Χριστούγεννα είναι μια εθνική γιορτή στη χώρα μου. Επομένως, είναι γιορτή για μένα - αν και όχι ιερή γιορτή -, όσο και για τους Αμερικανούς συμπατριώτες μου που είναι Χριστιανοί. Γι'αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν ένας Αμερικανοεβραίος, ο Ίρβινγκ Μπερλίν, ο οποίος έγραψε τα "Λευκά Χριστούγεννα", ένα από τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια της Αμερικής. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έναν Εβραίο μουσικό που γράφει για την New York Times, "σχεδόν όλα τα διάσημα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια έχουν γραφτεί από Εβραίους". Απ'ότι φαίνεται, όλοι αυτοί οι Αμερικανοεβραίοι δεν ένιωθαν πως είναι απ'έξω σε ότι αφορά τα Χριστούγεννα!

Αλλά όταν δεν μου εύχεσαι "Καλά Χριστούγεννα", με αποκλείεις από την εθνική γιορτή της χώρας μου. Αλλά ακόμα και αν τα Χριστούγεννα δεν ήταν εθνική γιορτή, θα ήθελα οι πιλότοι να εύχονται "Καλά Χριστούγεννα" στους επιβάτες τους, τα γραφεία να κάνουν "πάρτι Χριστουγέννων" και τα σχολεία να συνεχίζουν να έχουν "διακοπές Χριστουγέννων". Απλά επειδή εγώ προσωπικά δεν γιορτάζω τα Χριστούγεννα, γιατί πρέπει να καταργηθεί η λέξη "Χριστούγεννα", όταν η γιορτή αυτή γιορτάζεται από το 90% των συμπατριωτών μου;

Είναι μισανθρωπικό το να θέλεις να στερήσεις όλη τη χαρά των συμπολιτών σου, όταν προσπαθούν να κάνουν ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι ή όταν απλά εύχονται ο ένας στον άλλο "Καλά Χριστούγεννα". Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και φέρονται στους μη-Χριστιανούς τόσο καλά, αξίζει κάτι καλύτερο. Οπότε σας παρακαλώ, πείτε "Καλά Χριστούγεννα" και "πάρτι Χριστουγέννων" και "διακοπές Χριστουγέννων". Όταν το κάνετε, δεν αφήνετε κανέναν απ'έξω.»

Mr.Fantastic

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 23:08
loading...
loading...