Ευχαριστώ και Συγνώμη

08 Ιουλ, 2018

Η δύναμη των πράξεων.

Ευχαριστώ και Συγνώμη. Για πολλούς, το να πουν αυτές τις δύο λέξεις είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο. Μπορεί να αισθάνονται άβολα ή να ντρέπονται να τις προφέρουν, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι τριγύρω, με αποτέλεσμα να τους φαίνεται ακατόρθωτο να ζητήσουν μια απλή συγνώμη ή να ευχαριστήσουν κάποιον που τους βοήθησε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο βάρος και δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποιους ακόμα και σε κατάθλιψη.

Σίγουρα, τα λόγια έχουν μεγάλη δύναμη και αυτοί που λένε τα λιγότερα ίσως να το συνειδητοποιούν καλύτερα από τους άλλους που μοιάζουν με ασταμάτητες πηγές ήχων και προτάσεων. Και ενώ μπορεί μέσα στο κεφάλι του καθενός να υπάρχουν έτοιμα τα λόγια και τα επιχειρήματα που θέλουν να πουν, όταν έρχεται η ώρα, σαστίζουν και δεν μπορούν να αρθρώσουν σωστά μια πρόταση, η οποία μόλις πριν από λίγο ήταν έτοιμη να βγει από το στόμα τους. Γι’ αυτό και πολλοί στις μέρες μας χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα (μηνύματα, chat-rooms, κλπ) για να μπορούν να εκφραστούν πιο άνετα και χωρίς να νιώθουν ότι πιέζονται. Αλλά αυτό δεν πρέπει να τους πτοεί.

 

Όπως λέει και μια παροιμία, «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις». Αυτό σημαίνει πως αντί να προφέρουμε αυτές τις δύο δύσκολες λέξεις, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με κάποια απλά και πρακτικά βήματα, που θα έχουν το ίδιο ή ακόμα και καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως, για παράδειγμα, μπορούμε με έναν λόγο παρηγοριάς να ενθαρρύνουμε κάποιον να μην τα παρατήσει και να συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα του, έτσι μπορούμε να το κάνουμε και με πράξεις.

Ωστόσο, δεν χρειάζονται πάντα δάκρυα και γονυκλισίες για να πεις πως λυπάσαι, ούτε χρειάζεται να έχεις ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, το οποίο κάποιες φορές μοιάζει ψεύτικο, κάθε φορά που λες ευχαριστώ. Τα πράγματα μπορούν να είναι πάρα πολύ απλά, αρκεί να καταλάβεις την αποτελεσματικότητά τους. Όπως λέει και το γνωστό ρητό, «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».

Το Ευχαριστώ και το Συγνώμη είναι ίσως οι δυσκολότερες, αλλά και οι πιο σημαντικές λέξεις που υπάρχουν. Γι’ αυτό στην επικοινωνία μας με τον Θεό, αυτό που κάνουμε πιο συχνά είναι να Τον δοξολογούμε (ευχαριστούμε) για όλα όσα μας προσφέρει κάθε στιγμή, αλλά και να Του ζητάμε να μας συγχωρέσει για τις αμαρτίες μας, έτσι ώστε να μας δεχτεί καθαρούς και ελεύθερους από τα βάρη αυτού του κόσμου, μέσα στη Βασιλεία Του.

Mr. Fantastic

loading...
loading...