Η πραγματική «υπερθέρμανση» χτυπάει την Τουρκία

27 Μαρ, 2018

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ο Ερντογάν ζητά εδώ και τώρα την «Μεγάλη Τουρκία»!

Ωστόσο, τα μαντάτα για το τουρκικό Κράτος δεν είναι καθόλου καλά!

Η συνεχής εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις γονατίζει την τουρκική οικονομία και εκτοξεύει τα ελλείμματα.

Προκειμένου να αντέξει η γείτονα τους πολέμους σε Ιράκ και Συρία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει αυξήσει τους φόρους, καθώς χρειάζονται οικονομικοί πόροι και έμψυχο προσωπικό, έτσι ώστε να διατηρηθούν, για παράδειγμα, τα κεκτημένα στο Αφρίν, όπως σας είχαμε γράψει στο el.gr!

Μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, η Τουρκία είχε έλλειμμα 7.1 δις, ενώ μέσα σε δύο χρόνια το έλλειμμα συνολικά έφτασε τα 17.3 δις!

Το δημόσιο έλλειμμα είναι το ποσό κατά το οποίο τα έξοδα της κυβέρνησης υπερβαίνουν τα έσοδα!

Αυτό φέρνει την Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τον Ερντογάν να ψάχνει οικονομική στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βιτρίνα δήθεν το «Προσφυγικό».

Η πολιτική του Ερντογάν έχει επιφέρει την διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει επίμονα σε διψήφιους αριθμούς. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός έφτασε το 12,1%

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Τουρκία στηρίζεται σε βραχυπρόθεσμες ροές χρημάτων που θα μπορούσαν να εξατμιστούν γρήγορα. «Η σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, η στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία και η έντονη εγχώρια πολιτική της ενέχουν κινδύνους», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Εν χορώ οι διεθνείς οργανισμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, διεθνείς τράπεζες, αλλά και οικονομικοί αναλυτές, για τους κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία.

Μπορεί η Τουρκία να εμφανίζεται, από όλους, ως μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή, μια πολιτική δύναμη τεραστίων διαστάσεων κι ένας «χωροφύλακας» της ευρύτερης περιοχής που έχει ισχυρές βάσεις, η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική.

Όλοι έχουν τον Ερντογάν για «φούντο»!

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, οι ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο για ισορροπία τρόμου μεταξύ χρεοκοπίας και βαθιάς κρίσης, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με πόλεμο τους πάντες.

Η λίρα καταρρέει! Η ισοτιμία της με το δολάριο για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 4 λίρες για ένα δολάριο και έφτασε συγκεκριμένα στο 4,0361, κάνοντας ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 12,73% προ ολίγων ημερών!

Σε πρόσφατη ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο δύσκολο δρόμο που βρίσκεται η τουρκική οικονομία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική οικονομία… πάσχει από υπερθέρμανση.

Πραγματική υπερθέρμανση όχι σαν την υποτιθέμενη του πλανήτη! Μια υπερθέρμανση που θα οδηγήσει την Τουρκία, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σε οριστική ασφυξία!

 

loading...
loading...