Η επόμενη μέρα ψήφισης του μνημονίου - Όλα τα μέτρα

19 Μαϊ, 2017

Νέα "ταφόπλακα" μπαίνει για συνταξιούχους και οικογενειάρχες.

Μπορεί η κυβέρνηση συνεχώς να εστιάζει τα...αόριστα αντίμετρα, εντούτοις τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες το βράδυ από την ελληνική Βουλή ρίχνουν στο καναβάτσο οποιαδήποτε προσπάθεια των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων να επιβιώσουν.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η λίστα με τα νέα μέτρα:

Οι μεγάλοι χαμένοι και από αυτό το πολυνομοσχέδιο θα είναι οι συνταξιούχοι, καθώς θα δουν μειώσεις τόσο από τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και από τις περικοπές των επιδομάτων, των φοροαπαλλαγών και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Αν και οι περικοπές δεν θα σταματήσουν ούτε το 2018, καθώς, μεταξύ άλλων, θα εφαρμοστεί το επόμενο κύμα κατάργησης του ΕΚΑΣ, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2019 τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν να «ψαλιδίζεται» έως και 18% η «προσωπική διαφορά» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τις κύριες συντάξεις θα είναι έως και 300 ευρώ, ενώ για τις επικουρικές έως και 70 ευρώ.

Σύμφωνα και με την huffingtonpost, απώλειες θα δουν και από την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, για τα οποία δεν θα υπάρχει πλαφόν όπως στην κύρια και επικουρική σύνταξη, γεγονός που θα αυξήσεις τον τελικό λογαριασμό. Οι περικοπές αυτές αφορούν το επίδομα συζύγου και το επίδομα ανήλικου ή ανάπηρου τέκνου σε συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Χαμένοι όμως δεν θα είναι μόνο όσοι έχουν «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις τους και αυτό γιατί όλοι οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία αύξηση τουλάχιστον έως το 2022, καθώς μόνο από τότε προβλέπονται αυξήσεις με βάση την αύξηση του ΑΕΠ. Εξαίρεση μόνο αποτελούν περίπου 350.000 που οι συντάξεις τους έχουν υπολογιστεί χαμηλότερες από την προσωπική διαφορά και αυτοί θα λάβουν αυξήσεις από το 2019.

Οι αλλαγές στη φορολογία

Από το 2020 έχει συμφωνηθεί να ισχύουν οι νέες μειώσεις του αφορολόγητου ορίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα επιτευχθεί το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί από το 2019.

Όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε, η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

• Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά. Το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται στα 5.681 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ.

• Σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Αυτά ήταν τα μέτρα που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ψηφίστηκαν και έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα είχαν εξαγγείλει μέχρι πολύ πρόσφατα στελέχη της κυβέρνηση και μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

      

(el)

loading...
loading...