Εποχές Σοβιετίας: 8 στις 10 επιχειρήσεις Ελλήνων απασχολούν μόλις έναν υπάλληλο

27 Μαρ, 2018

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Οι 83 στις 100 επιχειρήσεις της χώρας απασχολούν μόλις 1,3 άτομα η καθεμία!

Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τον ιδιωτικό τομέα και οι προσλήψεις έχουν μειωθεί, όπως και οι μισθοί, καθώς οι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στο να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους στο Κράτος «Χάρυβδη».

Μόλις 47.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα μισθοδοτούν πάνω από 10 άτομα η καθεμία, αλλά σε αυτές συγκεντρώνονται περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, το υπουργείο Οικονομικών θα «ποντάρει» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τονώσει την… ανάπτυξη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το βασικό ζητούμενο, όπως λένε, για την επόμενη 5ετία είναι η τόνωση των εξαγωγών, η κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, μένει να φανεί κατά πόσον αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν από επιχειρήσεις των 2-3 ατόμων, οι οποίες –μεταξύ άλλων– έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της υπερφορολόγησης.

 

Πάγια άποψή μας είναι πως όσο υπάρχουν οι «ληστρικοί» φόροι του Κράτους, ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει.

Ζητούμενο δεν είναι απλά οι επενδύσεις, αλλά η τόνωση και διευκόλυνση της εγχώριας αγοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να παραχθεί καθαρό κέρδος, μέσω, μεταξύ των άλλων, εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στο Εξωτερικό.

Η υπερφορολόγηση εμποδίζει και τα δύο!

Δείτε τα στοιχεία που σοκάρουν και δείχνουν πως ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται και οι υπάλληλοι στριμώχνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή καταφεύγουν στο Δημόσιο και στα επιδόματα!

Συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από Κράτος και δανειστές για την όποια πορεία της χώρας! Οι επιχειρήσεις είτε θα κλείνουν είτε θα συγχωνεύονται υπό την αιγίδα του Κράτους ή πολυεθνικών.

  • Από τους 277.733 εργοδότες, οι 229.955 (δηλαδή το 82,8% του συνόλου) απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα έκαστος ή 304.452 άτομα συνολικά. Μια απλή διαίρεση αποδεικνύει ότι το 82,8% των εργοδοτών απασχολούν 1,3 άτομα ο καθένας. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 10 άτομα ο καθένας, είναι 47.778 και μισθοδοτούν συνολικά 1,205 εκατομμύρια άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου 25 άτομα ανά εργοδότη.
  • Το 50,02% των επιχειρήσεων της χώρας δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους: ξενοδοχεία και εστιατόρια, λιανικό εμπόριο και χονδρικό εμπόριο. Πρόκειται για 138.927 επιχειρήσεις –στην συντριπτική τους πλειονότητα πολύ μικρές–, οι οποίες όμως καλύπτουν το 36,9% του συνόλου των θέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης ή της πληροφορικής, η απασχόληση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ο κλάδος του R&D αποτελείται από 483 εργοδότες που απασχολούν 5.545 άτομα προσωπικό, ενώ στην πληροφορική δραστηριοποιούνται 2.850 εργοδότες που μισθοδοτούν 25.251 άτομα προσωπικό. Η συμμετοχή της πληροφορικής –για παράδειγμα– στη συνολική απασχόληση είναι μόλις 1,67%, ενώ η συμμετοχή του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης πέφτει προφανώς κάτω του 1%. Κλάδοι αιχμής για την απασχόληση στην Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή ο χώρος της υγείας (με συμμετοχή 6,41% ή 96.799 εργαζόμενους), η βιομηχανία τροφίμων (με 5,3% συμμετοχή ή 80 χιλιάδες θέσεις) και ο χώρος της εκπαίδευσης (με 3,82% ποσοστό ή 57 χιλιάδες θέσεις εργασίας).

 

loading...
loading...