Νέος «πόλεμος» ΗΠΑ - Ισραήλ

29 Δεκ, 2016

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ

που πυροδότησε η απόφαση του ΟΗΕ να κηρύξει παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη. 

Αν και ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, σε χθεσινό του σχόλιο στο Twitter, κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να φανεί δυνατή καθώς η 20ή Ιανουαρίου πλησιάζει», ο Τζον Κέρι σε επίσημο σχόλιό του ανέφερε για το θέμα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη να χάνεται».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

Ψήφισμα
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο απαιτούσε να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα από την πλευρά του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πέρασε την Παρασκευή με την αμερικανική αποχή από την ψηφοφορία.

Η στάση αυτή εξόργισε την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς το ψήφισμα αυτό θεωρείται από την ισραηλινή πλευρά πως θα ανοίξει τον δρόμο στους Παλαιστίνιους να προωθήσουν με μεγαλύτερη δύναμη τα συμφέροντά τους στα διεθνή φόρουμ.

Το ψήφισμα πάντως δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξει κάτι άμεσα όσον αφορά στη συνέχεια των παράνομων προγραμμάτων εποικισμού, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν κανονικά.

(ethnos)

loading...
loading...