Ο Soros «τα βάζει» με τους Ιρλανδούς για τις εξώσεις

04 Φεβ, 2017

Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων....


Εγκλήματα πολέμου, επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα και προκαταλήψεις σε βάρος του μουσουλμανικού κόσμου.

Μετά από όλα αυτά, ήρθε η ώρα να συμπεριληφθούν στην «ατιμωτική» λίστα – την οποία μάχεται ο George Soros – και τα στεγαστικά δάνεια στην Ιρλανδία.

Το κύριο ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου, το Open Society Institute, (Ίδρυμα Ανοικτής κοινωνίας), ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο στη μάχη ενάντια των εξώσεων, καθώς το «φάντασμα» της κατάρρευσης του real estate συνεχίζει να «στοιχειώνει» την Ιρλανδία.

Αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν ένα στα 10 στεγαστικά δάνεια στην Ιρλανδία βρίσκονται σε καθυστέρηση. Μιλώντας με… αριθμούς, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, εκκρεμούν στην Ιρλανδία πληρωμές ύψους 4,5 δισ. ευρώ! Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασχέσεις ακινήτων έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τριών ετών.

«Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε διαδικασία έξωσης», δηλώνει η Marguerite Angelari, νομικός σύμβουλος του ιδρύματος του Soros. «Αυτή τη στιγμή, στην Ιρλανδία, μοιάζει πολύ εύκολο να εκδοθεί μια διαταγή για έξωση. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολο», τονίζει η ίδια.

Παρά το γεγονός πως η Angelari ζει και εργάζεται στη Βουδαπέστη, πέρασε τους τελευταίους εννέα μήνες στα ιρλανδικά δικαστήρια, εξετάζοντας πληθώρα υποθέσεων που αφορούν σε κατασχέσεις ακινήτων και εξώσεις. Το ίδρυμα Open Society έχει ξοδέψει περί τα 100.000 ευρώ το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη στήριξη των Ιρλανδών δικηγόρων και νομικών συμβούλων και προκειμένου να αποδειχθεί η αποτυχία των ιρλανδικών δικαστηρίων να εφαρμόσουν τα όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κατασχέσεις ακινήτων και εξώσεις.

«Ξεκινήσαμε να εξετάσουμε το καθεστώς που ισχύει σε έξι χώρες. Σε Ισπανία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Κροατία και Ελλάδα», εξηγεί η Angelari. «Ωστόσο, από τον Απρίλιο και έπειτα, εργάζομαι αποκλειστικά στα ζητήματα της Ιρλανδίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη σοβαρότατη κρίση που βίωσε η χώρα», συμπληρώνει η ίδια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιρλανδία προσελκύει το ενδιαφέρον του Soros και του ιδρύματός του. Το 2013, το hedge fund του δισεκατομμυριούχου είχε επενδύσει στο ιρλανδικό real estate, με στόχο το τελευταίο να πάρει ξανά «μπροστά».

Για τους τραπεζίτες όμως, η εμπλοκή του ιδρύματος του Soros στα ιρλανδικά τεκταινόμενα αποτελεί έναν πραγματικό «πονοκέφαλο». Και αυτό γιατί στη χώρα οι εξώσεις ήταν πάντοτε ένα θέμα – ταμπού, είτε λόγω της φτώχειας που είχαν βιώσει στο παρελθόν οι Ιρλανδοί, είτε λόγω της εφαρμογής της βρετανικής νομοθεσίας.

Ήδη, το 2015, τα στελέχη του ιδρύματος του Soros κατόρθωσαν – μέσω της εκστρατείας τους – να «σώσουν» το σπίτι ενός ζευγαριού Ιρλανδών.

(insider)

loading...
loading...