Η σκοτεινή μορφή σε ένα από τα πιο απόκοσμα εξώφυλλα των Black Sabbath (φωτό, βίντεο)

01 Ιαν, 2017

Η Παρασκευή και 13 είναι μισητή για πολλούς λόγους.

Κάποιους ιστορικά αποδεδειγμένους και κάποιους τους αντιλαμβάνεσαι μόνο αν είσαι δεισιδαίμονας. Οι κάτοικοι των Αγγλοσαξονικών, Γαλλικών, Γερμανικών περιοχών του κόσμου εύχονται αυτή η μέρα να μην ερχόταν ποτέ. Σύμφωνα με ιστορικά γεγονότα και διάφορες δοξασίες και μύθους, θρησκευτικού ή άλλου περιεχομένου, πολλές δυσάρεστες καταστάσεις έλαβαν χώρα Παρασκευή.

Οι εκτελέσεις των κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη και στα Μεσαιωνικά χρόνια γινόντουσαν Παρασκευή. Η μέρα αυτή είχε το παρατσούκλι «Ημέρα του Κρεμασμένου». Ο αριθμός 13 από την άλλη θεωρείται ότι διαταράσσει την ισορροπία και την πληρότητα που συμβολίζει ο αριθμός 12.

Η «απέχθεια» του κόσμου για τον αριθμό αυτό αποδίδεται και στον Ιούδα Ισκαριώτη, ο οποίος παρευρισκόταν στο Μυστικό Δείπνο, ήταν ο δέκατος τρίτος, ο οποίος ανέτρεψε την ισορροπία. Μία ανατροπή όπου με την σειρά της οδήγησε στη σταύρωση του Ιησού Χριστού. Έτσι ο αριθμός 13 θεωρήθηκε ότι ήταν ιδανικός για μαύρη μαγεία και τις τελετές αυτών που «παραστράτησαν από το δρόμο του Κυρίου» και πήραν τον σκοτεινό δρόμο του Κυρίου του κάτω κόσμου.

Η πρώτη επίσημη θεωρία για το πώς η Παρασκευή και ο αριθμός 13 συνδέονται αρνητικά σχετίζεται με την απόφαση του Πάπα Κλήμη του Έ να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών ύστερα από συνεννόηση με το βασιλιά της Γαλλίας, Φίλιππο Δ’. Η διαταγή αυτή εκδόθηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, και κόστισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.

Μία Παρασκευή και 13 ωστόσο είναι χαραγμένη με ανεξίτηλα γράμματα στο μυαλό και τα συναισθήματα των απανταχού οπαδών της σκληρής μουσικής καθώς οι «πατέρες» του heavy metal, Black Sabbath, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Ήταν πίσω στο σωτήριο έτος 1970, σε μία κοινωνία της Αγγλίας άκρως συντηρητική η οποία δεν μπορούσε να φανταστεί πως η σκοτεινή και heavy μουσική των Sabs μπορούσε να ντυθεί εικαστικά με ένα άκρως τρομακτικό εξώφυλλο.

«Τι είναι αυτό που στέκεται δίπλα μου; Μία μαύρη φιγούρα που δείχνει προς εμένα»

Με αυτούς τους ανατριχιαστικούς στίχους ξεκινά το opening track του δίσκου «Black Sabbath» και έμελλε να είναι αυτές οι λέξεις που πυροδότησαν τις ιστορίες και τους μύθους που ακολουθούν ακόμα και τώρα, στις μέρες μας, το εξώφυλλο του δίσκου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου τα μέσα διαφήμισης ήταν περιορισμένα, οπότε ο καθένας μουσικός που ήθελε να κάνει αίσθηση με την πρώτη εμφάνιση πόνταρε στο εξώφυλλο του δίσκου του το οποίο την περίπτωση των Black Sabbath ήταν αρκετό για να φανερώσει τι μέλει γενέσθαι.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι το χαρακτηρίσανε ως το πιο spooky εξώφυλλο στην ιστορία της μουσικής. Αρκετοί ήταν εκείνοι πάντως που συσχέτισαν τους Black Sabbath με το σατανισμό και άλλα παγανιστικές πρακτικές βασιζόμενοι σε αυτό το πρώτο άλμπουμ.

Ας είμαστε ειλικρινείς, η φωτογραφία του εξωφύλλου φέρνει ανατριχίλες. Ακόμα και σε ακροατές του ακραίου ήχου που είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εικόνες. Είναι τέτοιο το συναίσθημα τρόμου και μυστηρίου που αποπνέει που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί.

Ο πέτρινος μύλος που φαίνεται στο βάθος είναι αρκετά τρομακτικός από μόνος του, η βλάστηση που προσομοιάζει σε βάλτο και μια γυναικεία μαυροντυμένη μορφή στέκεται στο κάδρο της φωτογραφίας κοιτώντας στα μάτια αυτών που κρατά τον δίσκο. Φοράει μαύρο μακρύ φόρεμα ή μία μαύρη κάπα, έχει μαύρα μακριά μαλλιά, και το δέρμα της είναι χλωμό όπως εκείνο των νεκρών.

(pronews)

loading...
loading...