Η Ανάπτυξη πάει εκεί που υπάρχουν ρομπότ

03 Ιαν, 2017

Ετοιμαστείτε για ένα αύριο χωρίς εργασία

 

Οκτώ μήνες από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο του μηχανικού John Crews για τη μελλοντική των ρομπότ, το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει δραστικά. Η έρευνα της ‘τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης’ εξερευνά ένα αυτοματοποιημένο μέλλον στο οποίο οι κυβερνήσεις παρέχουν στους πολίτες ένα βασικό εισόδημα και οι ανησυχίες σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας είναι το τοπ θέμα στις ευρύτερες συζητήσεις

Οι πολιτικές υποσχέσεις περί Ανάπτυξης μοιάζουν με «λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο», αφού η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι η ‘Ανάπτυξη’ έχει αποφασίσει να πάει εκεί που υπάρχουν τα ρομπότ. Ο John Crews που γνωρίζει τα ρομπότ και τις δυνατότητές τους απαντάει σε ερωτήσεις του inverse.com σχετικά με το εργασιακό μέλλον και τι πρέπει να περιμένουμε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Donald Trump εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας από τους στόχους του είναι να φέρει θέσεις εργασίας για την κατασκευή πίσω στη χώρα. Πώς αυτό ταιριάζει με το μέλλον αυτοματισμού;

Η Βιομηχανία επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν παράγει θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες μετακόμισαν την παραγωγή τους σε μέρη με πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό. Η προηγμένη επανάσταση αυτοματισμού θα κάνει το κόστος εργασίας άσχετο, καθιστώντας το σχεδόν μηδενικό. Το εργοστάσιο στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να βρίσκεται σε μια βέλτιστη θέση γειτνίασής του με τις πρώτες ύλες, τις αγορές, και τη φθηνή ενέργεια – το εργατικό κόστος δεν θα είναι ένας παράγοντας, όταν σχεδόν όλη η δουλειά είναι αυτοματοποιημένη, δήλαδή γίνεται από αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και τα ρομπότ.

Οι πολιτικοί θα πιστωθούν ότι έφεραν την μεταποίηση πίσω, αλλά στην πραγματικότητα θα δημιουργηθούν λίγες νέες θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί απλά δεν είναι έχουν επίγνωση τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία μας ο προηγμένος αυτοματισμός. Όλο και περισσότερα θα είναι τα ρομπότ που θα παίρνουν και θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους.

Αυτή η αντίδραση γίνεται αισθητή αλλού. Η Βιομηχανική παρακμή έχει συμβάλει στην αύξηση των λαϊκιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Θα αποδεχτούν οι άνθρωποι τα ρομπότ αν κάνει τα πράγματα χειρότερα;

Ο σύνθετος αυτοματισμός θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, με την έννοια ότι οι θέσεις εργασίας θα είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν. Αλλά θα κάνει επίσης τα πράγματα καλύτερα στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών με χαμηλότερες και χαμηλότερες τιμές. Αν οι άνθρωποι προσπαθήσουν να απορρίψει τα ρομπότ, είτε με την εφαρμογή νόμων που περιορίζουν τη χρήση ή την επιβολή υψηλών φόρων για τα ρομπότ τους, η παραγωγή, απλά θα μετακινηθεί σε χώρες φιλικές για τα ρομπότ.
Picture


Τι είναι ο «Μεγάλος αποπληθωρισμός»; Από το όνομα υποθέτω ότι δεν είναι κάτι καλό.

Αυτοματοποίηση σημαίνει τελικά ότι το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών που θα πέσει. Αυτό συνέβη το 1870, όταν το κόστος της υψηλής ποιότητας χάλυβα μειώθηκε απότομα λόγω των προηγμένων μεθόδων παραγωγής. Αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση των τιμών. Οι τιμές μειώθηκαν περίπου κατά ένα τρίτο σε όλα τα είδη, καθώς και οι τιμές ορισμένων γεωργικών προϊόντων, κυρίως βαμβάκι και σιτάρι, μειώθηκαν κατά 80 τοις εκατό. Η περίοδος κατέληξε να είναι γνωστή ως ο «Μεγάλος αποπληθωρισμός».

Θα έχουμε ένα δεύτερο «Μεγάλο αποπληθωρισμός», όταν ο αυτοματισμός καταργείσει πλήρως το κόστος του εργατικού δυναμικού, μεταποίησης και υπηρεσιών. Οι τιμές σε πολλά είδη θα πέσουν 50 έως 75 τοις εκατό ή περισσότερο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης για όλους. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, τα πράγματα που κατέχετε θα αξίζουν λιγότερο, οι τιμές του σπιτιού σας, το αυτοκίνητό σας, οι επενδύσεις σας θα μειωθούν δραματικά.

Η Σκωτία πρόκειται να κάνει ό,τι και η Φινλανδία και η Ολλανδία, να δοκιμάσει το καθολικό βασικό εισόδημα. Θα χρειαστούμε στο μέλλον ένα βασικό εισόδημα λόγω των ρομπότ;

Εμείς θα φτάσει τελικά σε ένα σημείο όπου (σχεδόν) κανείς δεν θα είναι σε θέση να το εμπόριο εργασίας τους για τα χρήματα. Δεν έχει σημασία πόσο πάει χαμηλές τιμές, ένα άτομο χωρίς εισόδημα δεν είναι σε θέση να αγοράσουν οτιδήποτε. Μια καθολική βασικό εισόδημα θα είναι ο πιο δίκαιος τρόπος για την παροχή για τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η UBI θα αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα προγράμματα συνταξιοδότησης – πρόνοιας, Medicare, Medicaid, SNAP (κουπόνια τροφίμων), κλπ περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να κάνει μια UBI μισθό αμοιβή για όλα τα έξοδά τους – στέγαση, τροφή, ιατρική περίθαλψη, ψυχαγωγία, κ.λπ. Ευτυχώς, τα συστήματα AI θα βοηθήσει να καθοδηγήσει τις δαπάνες τους και να αποτρέψουν τα χρήματά τους από το να σπαταλώνται.

Ποια είναι η μεγαλύτερη άμεση απειλή του αυτοματισμού που θα πρέπει να χειριστούμε;

Σύνθετη αυτοματισμού αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει περίπου το 70 τοις εκατό των εσόδων της από τους φόρους επί της εργασίας, και ότι τα έσοδα θα χαθούν σε μια στιγμή όταν ένα UBI θα πρέπει να εφαρμοστούν. Στο βιβλίο μου, έχω να μπω σε λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τα έσοδα να προβλεφθεί UBI, όταν τα χρήματα από τους φόρους εισοδήματος και φόρους μισθωτών υπηρεσιών πέσει σχεδόν στο μηδέν.

Τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα;

Ο δρόμος προς το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολα. Ωστόσο, οι συνέπειες της ελεύθερης εργασίας για όλους είναι εκπληκτική. Αυτοματισμού θα μας ελευθερώσει από αγγαρεία, τον κίνδυνο, και θέλουν, και θα μας επιτρέψει να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. Όπως ο Arthur C. Clarke είπε, «Ο στόχος για το μέλλον είναι γεμάτο ανεργίας, έτσι μπορούμε να παίξουμε». Τηλεφώνησέ μου αισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι το μελλοντικό κόσμο, ενώ δεν είναι τέλεια, θα είναι πολύ ασφαλέστερα, πιο ευτυχισμένο μέρος.

Αισιόδοξο δεν τον λες, ουτοπιστή στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί μας προδιαγράφει έναν μέλλον απόλυτης λιτότητας και ελέγχου των πολιτών, όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει με πόσα και πως θα ζούμε και τι πρέπει να καταναλώνουμε. Π.χ. αν στο μπάτζετ αναφέρει κατανάλωση μεταλλαγμένων, δεν θα υπάρχει περιθώριο για οργανική ακριβή τροφή, παρά μόνο για την ελίτ. Ή αν δεν κάνεις το εμβολιάκι για τη γρίπη δεν θα προβλέπει φρέσκο χυμό πορτοκαλιών και χαρτομάντιλα για το συνάχι όταν αρρωστήσεις. Κι αν θες να δεις τη θεία σου στην άλλη άκρη της χώρας, θα μπορείς μόνο μέσω τεχνολογίας τύπου Σκάιπ.
Κι όλα αυτά, στην καλύτερη εκδοχή του σεναρίου, όπου οι κυβερνήσεις θα έχουν εξασφαλίσει για όλους ένα αξιοπρεπές βασικό εισόδημα – το πως απέφυγε να απαντήσει στη συνέντευξη. Γιατί, στη χειρότερη και μάλλον πιο πιθανή εκδοχή, το σενάριο προβλέπει ότι επέρχεται ένας Κοινωνικός και Οικονομικός Αρμαγεδδών!

loading...
loading...