Η ΝΑΣΑ για το «μυστήριο των λάμψεων»

19 Μαϊ, 2017

"Όχι, δεν είναι εξωγήινες"

Το 1993, ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν παρατήρησε παράξενες αναλαμπές φωτός που εμφανίστηκαν σε εικόνες της γης που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο Galileo.

Η ιδέα ήταν ότι αν μπορούσαν αυτοί να ανιχνεύσουν ζωή στη γη από τόσο μακριά στο διάστημα, θα μπορούσαν και οι εξωγήινοι γείτονες μας να κάνουν το ίδιο και να ξέρουν ότι ο πλανήτης μας κατοικείται.

Στις εικόνες του Galileo, βρήκαν μεγάλες λάμψεις φωτός μόνο σε περιοχές του πλανήτη που καλύπτονταν από νερό. 

     

Όταν η ομάδα της NASA ξέθαψε τις παλιές φωτογραφίες του Galileo για σύγκριση, συνειδητοποίησε ότι ο Σαγκάν και η ομάδα του δεν είχαν προσέξει ότι αντανακλάσεις είχαν εμφανιστεί στην ξηρά και κατά τη διάρκεια της έρευνας τους.

Υπεύθυνος για την εξήγηση αυτού του φαινομένου τέθηκε ο Μάρσακ και η ομάδα του. Υπέθεσαν ότι οι λάμψεις προκαλούνταν από το φως του ήλιου. Για να καταλάβουν τι αντανακλά το φως του ήλιου, η ομάδα πρότεινε ότι το νερό εξακολουθεί να είναι ο ένοχος, αλλά στην ατμόσφαιρα, όχι στην επιφάνεια.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το EPIC, μπόρεσαν να εντοπίσουν από πού ακριβώς προέρχονταν οι λάμψεις και να περιορίσουν την πηγή σε 5 έως 8 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, όπου κρέμονταν σύννεφα γεμάτα παγοκρύσταλλους.

Όταν μοντελοποίησαν την κατεύθυνση του ηλιακού φωτός που αντικατοπτρίζει τους κρυστάλλους πάγου που έμοιαζαν να πέφτουν στον αέρα οριζόντια, οι αριθμοί ταίριαζαν απόλυτα με τις εικόνες των EPIC και Galileo.

«Η λάμψη είναι σίγουρα ο πάγος και πιθανότατα η ηλιακή αντανάκλαση στα οριζόντια προσανατολισμένα σωματίδια», λέει ο Μάρσακ.

Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, έτσι ορισμένες πτυχές της ανακάλυψης θα μπορούσαν να αλλάξουν μόλις επαληθευτεί.

(apocalypsejohn)

loading...
loading...