Δεν καταλαβαίνει από αποστάσεις η Τουρκία. Έστειλε άρματα Μ60 στη Λιβύη. (Λιακόπουλος)

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στη Λιβύη άγνωστο αριθμό αρμάτων M60, που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).


Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, μια φάλαγγα ρυμουλκουμένων πλατφορμών εθεάθη να μεταφέρει αρκετά M60 κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, περί τα μέσα Μαΐου.

Ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι των Τούρκων Σύροι τζιχαντιστές έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν περισσότερα από 1.500 άρματα μάχης Μ60. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναβαθμιστεί από τα συστήματα IMI του Ισραήλ, στο πρότυπο Sabra Mk II.

Τα τουρκικά Μ60 – Sabra MK II διαθέτουν αρθρωτή παθητική προστασία, η οποία αναβαθμίστηκε σε εκρηκτική ενεργή θωράκιση. Περιλαμβάνουν επίσης και ηλεκτρικό σύστημα ελέγχου όπλου.

Τα συγκεκριμένα άρματα, είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς Knight, που παρέχεται από την El-Op (Electro-Optics) Industries Ltd

Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα άρματα που αποστέλλονται στη Λιβύη είναι το παλαιό μοντέλο M60 ή η εξαιρετικά βελτιωμένη έκδοση Sabra MK II.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Τουρκία έχει μεταφέρει με συνέπεια αρκετά συστήματα μάχης στο GNA, όπως το τεθωρακισμένο όχημα Kirpi, το οποίο απέτυχε να έχει στρατηγικό αντίκτυπο στη σύγκρουση και μάλιστα κρίθηκε αναποτελεσματικό από τον LNA.

Επίσης, ο LNA χρησιμοποιεί ήδη ρωσικά T-54/55, T-60 και T-72 καθώς και αρκετούς αντιαρματικούς πυραύλους. Τα άρματα του LNA συντηρούνται από Ρώσους τεχνικούς.

Η Στρατιωτική Αφρική πιστεύει ότι η Τουρκία πιθανότατα έστειλε εκπαιδευμένο προσωπικό και πληρώματα για να χειρίζονται τα M60, καθώς το GNA δεν διαθέτει επί του παρόντος την ικανότητα να τα χειρίζεται αποτελεσματικά.

Η τελευταία ανάπτυξη ενδέχεται να υποδηλώνει μια νέα αποφασιστικότητα του GNA αλλά και της Τουρκίας για την υπεράσπιση των πρόσφατα ανακτημένων περιοχών, ιδιαίτερα καθώς ο αντίπαλός τους, ο αυτοαποκαλούμενος Εθνικός Στρατός της Λιβύης, με επικεφαλής τον Khalifa Haftar, έλαβε επίσης πρόσφατα, αρκετά και ισχυρά οπλικά συστήματα, με την πρόσφατη, για παράδειγμα, ανάπτυξη πολλών ρωσικών μαχητικών στη Λιβύη.

Το θέμα είναι ότι η Τουρκία, με τις επιτυχίες της σε τόσο μεγάλη απόσταση από την Μικρά Ασία :

  1. αναπτερώνει το ηθικό της
  2. γίνεται πιο επικίνδυνη, διότι δεν την ενοχλεί το να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση
  3. αποκτά ακόμη περισσότερο εμπειροπόλεμο προσωπικό
  4. έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων της το εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη και την δήθεν συμφωνία που έγινε στην Γερμανία
  5. δείχνει στην Ελλάδα, ότι τελικά η Κύπρος, “δεν είναι μακριά”.

Με μια ματιά στο χάρτη, καταλαβαίνουμε, ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει ακόμη και στην Κρήτη να κάνει επιθετική ενέργεια, αν ξεκινήσουν εχθροπραξίες με την Ελλάδα, αφού η Κρήτη, απέχει το 1/3, από την Τουρκία, σε σχέση με την Κρήτη.

Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και ίσως να μην έχει αίσθηση του κινδύνου που λέγεται Ελλάς.

Ένα δυνατό χαστούκι θα την συνεφέρει.