Εκδήλωση στη Νομική του ΑΠΘ με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα γίνει στις 1 και 2 Απριλίου του 2021 στη ΑΠΘ, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και τις προκλήσεις του μέλλοντος σχετικά με αυτήν.

Διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα τους:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Κανονιστικές Προκλήσεις

– Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, οργανώνει μία επιστημονική εκδήλωση με θέμα

Τεχνητή Νοημοσύνη και Κανονιστικές Προκλήσεις:

Διεθνείς και Συγκριτικές Νομικές Προκλήσεις.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 1-2 Απριλίου 2021, στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, ή σε μία υβριδική μορφή ή πλήρως διαδικτυακά, ανάλογα με την εξέλιξη της παρούσας πανδημίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) – τόσο υπό την παρούσα περιορισμένη μορφή της και ακόμα περισσότερο υπό τις πιθανές μελλοντικές μορφές της (όπως η Γενική και η Εξελιγμένη Νοημοσύνη) – έχει δημιουργήσει ανησυχίες αλλά και προσδοκίες. Οι υπαρκτές και οι πιθανές συνέπειες της ΤΝ εξελίσσονται διαρκώς και εφαρμόζονται σχεδόν σε κάθε όψη της ανθρώπινης ζωής σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο: Από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τη χρήση αυτόνομων όπλων, από την ψηφιοποίηση της γνώσης και της πληροφορίας έως και τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα της ΤΝ, εγείρονται απροσδόκητα, έως πρόσφατα, φιλοσοφικά, υπαρξιακά, πολιτικά και νομικά ζητήματα.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να εξερευνήσει την επίδραση της ΤΝ σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και την αντίδραση του δικαίου γενικότερα, και ειδικότερα του διεθνούς δικαίου, προς τις εξελίξεις της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων απόδοσης ευθύνης και καταλογισμού, νομικής προσωπικότητας, πνευματικής ιδιοκτησίας και πατεντών, ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικαίου χρήσης βίας και ανθρωπιστικού δικαίου.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και για την πρόσκληση υποβολής περιλήψεων, δείτε εδώ.

Πολύ ενδιαφέρουσα λοιπόν η εκδήλωση και μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον των συναντήσεων που θα γίνουν σε σχέση με αυτήν από τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

Ειδικά στον τομέα της νομικής επιστήμης, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε, πως θα μετεξελιχθούν οι δίκες που θα γίνονται μόνο με υποβολή εγγράφων, χωρίς να παρίστανται δικηγόροι, αντίδικοι και μάρτυρες, ούτε καν δικαστές, όπου θα συμπληρώνονται και θα τικάρονται κουτάκια σε ηλεκτρονικές φόρμες και καθώς θα τα διαβάζει μία απόμακρη οντότητα τεχνητής νοημοσύνης, θα αποδίδει “δίκαιο”.

Αυτή θα είναι η νέα μορφή απονομής της δήθεν δικαιοσύνης, την οποία ήδη τη βλέπουμε στα αμερικανικά δικαστήρια σε αρκετές κατηγορίες δικαστικών υποθέσεων και την βλέπουμε και στην Ελλάδα τώρα με το lock down του κορωνοϊού, όπου σε κάποιες δίκες πηγαίνουν μόνο οι δικηγόροι και υποβάλουν έγγραφα.

Δεν θα κουραστώ να λέω ότι δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ακόμη τι έρχεται και γιατί τους θέλουν όλους μαντρωμένους. Δεν θα κουραστώ και να θυμίζω ότι ακόμη και οι πιο “ψυλλιασμένοι”, αρνούνται να κατανοήσουν το τσουνάμι που είναι καθ΄ οδόν.

Δεν θα κουραστώ επίσης να θυμίζω, ότι τα λιγότερο πετυχημένα βιβλία μου από πλευράς δημοτικότητας, επειδή κανείς σχεδόν δεν κατάλαβε τους επερχόμενους κινδύνους απόλυτης καταστροφής, ήταν αυτά της τριλογίας “ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”.

Στην Ελλάδα, η διοργάνωση της συζήτησης αυτής είναι αξιέπαινη, αλλά είναι καθαρά εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αφού η Ελλάδα σαν κράτος δεν συμμετέχει σοβαρά στην παγκόσμια αυτή κούρσα εφαρμογών της Τ.Ν. που σε λίγο θα κατακλύσουν τον κόσμο.

Οι πολιτικοί μας βλέπετε, είναι απλοί διαχειριστές προκυπτόντων προβλημάτων και όχι οραματιστές με πρωτοβουλίες.