Η γενοκτονία δεν έγινε κατά των Χριστιανών του Πόντου αλλά κατά των Ελλήνων του Πόντου – VIDEO

Πολλοί κύκλοι, προσπαθούν να δείξουν ότι το ελληνικό στοιχείο γενικά έχει εκλείψει και ότι για παράδειγμα στη Μικρά Ασία δεν υπήρχαν ελληνικοί πληθυσμοί, αλλά χριστιανικοί πληθυσμοί και αυτούς κυνήγησε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Θέλουν δηλαδή τους Πόντιους να τους προσδιορίσουν ως μη ελληνικό πληθυσμό, αλλά απλά Χριστιανούς.

Επίσης υπάρχει ανέκαθεν η τάση να ισχυρίζονται κάποιοι κύκλοι, ότι με τον όρο Έλληνες η Αγία Γραφή, αποκαλεί όχι τους φυλετικά και κατά το έθνος Έλληνες, αλλά τους ειδωλολάτρες. Αυτό δεν ισχύει και έχει αποτελέσει θέμα διαφωνιών μεταξύ μελετητών της ιστορίας και προήλθε ίσως από τους λεγόμενους αφορισμούς κατά των Ελλήνων της εκκλησίας, η οποία δήλωσε ότι δεν αφορίζει τους Έλληνες το γένος, αλλά τους ειδωλολάτρες.

Αυτή η προσπάθεια έχει παρασύρει πολλούς συγγραφείς και μελετητές και θύματα όλων αυτών είναι και άτομα τα οποία αναζητώντας κάποιες πληροφορίες ανασύρουν λάθος στοιχεία.

Το συγκεκριμένο έγκλημα δεν είχε στόχο όσους ήταν Χριστιανοί, αλλά όσους ήταν Έλληνες, γι αυτό λέγεται και γενοκτονία, επειδή είχε φυλετικό προσανατολισμό και όχι ιδεολογικό. Απλά οι περισσότεροι Έλληνες ήταν Χριστιανοί. Γι αυτό και μιλάμε για γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όχι των Χριστιανών.

Αυτό επαναλαμβάνω το διευκρινίζουμε, διότι στο παρελθόν απετέλεσε αιτία διαφωνιών μεταξύ μελετητών της ιστορίας, αλλά και εκείνων που ήθελαν να δείξουν ότι οι Πόντιοι ήταν απλά Χριστιανοί αλλά όχι Έλληνες στην καταγωγή, αφού υπάρχει μία μανία να λένε όλοι, ότι Έλληνες δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα πλέον. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι αυτές τις μικρές λεπτομέρειες.

Να θυμίσουμε από εκπομπή μου, τι μου είχε πει ζωντανά στον αέρα Αλβανικής καταγωγής τηλεθεατής που ήθελε να του αποδείξει ότι δεν υπάρχουν πλέον Έλληνες.

Να θυμίσουμε επίσης και τι είχε πει πολιτικό στέλεχος της Τουρκίας σε Πόντια γυναίκα, όταν της είχε πει “εμείς σας κάναμε Μουσουλμάνους”.

Να σημειώσουμε, ότι και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισαν ότι πρόκειται για γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (όχι των Χριστιανών του Πόντου)

Katerina Sakellaropoulou

21 ώρες · 

Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα, οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα.

Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών.