Λιακόπουλος: “Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε”

Χαρακτηριστική έχει μείνει η φράση του δεξιού χεριού του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τις ισχυρές μέρες του ΠΑΣΟΚ, του Μένιου Κουτσόγιωργα «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε», την οποία απηύθυνε για πρώτη φορά στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη .

Μετά έμεινε σαν σλόγκαν χαρακτηριστικό του αυταρχισμού και της έπαρσης. Αυτή ωστόσο η φράση μου πρωτοήρθε στο μυαλό, όταν είδα την ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη για όσους διαφωνούν με αυτά τα οποία επιλέγει να θεωρεί ως ορθά η κυβέρνηση σε σχέση με τον Κορωνοϊό και διαμαρτυρήθηκα αμέσως σε όσους πολιτικούς τυχαίνει να γνωρίζω.

«Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για θεωρίες συνωμοσίας, θα πάρουμε όλα τα μέτρα να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε εντολή στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση.

Το υλικό ήδη εστάλη στον εισαγγελέα ο οποίος θα το αξιολογήσει και πιθανόν να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε:

«Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

Το αστείο είναι ότι χθες έλαβα email από κυβερνητικό παράγοντα, που μου έστειλε τη δήλωση νομπελίστα που έλεγε σε δήλωσή του, ότι το έχουν παραξηλώσει με τους κινδύνους του κορωνοϊού, ο οποίος εντάξει υπάρχει αλλά δεν θα διαλύσουμε και τον πλανήτη επειδή πεθαίνουν μερικοί άνθρωποι, που ούτως ή άλλως είχαν θανατηφόρα υποκείμενα νοσήματα, και αν θέλουν οι επαΐοντες, μπορούν να πάρουν πίσω το νόμπελ που του είχαν δώσει.

Το να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τους ειδικούς της πλάκας στους συνωμοσιολόγους που λένε ότι δήθεν δεν υπάρχει καν ο κορωνοϊός, είναι εξίσου τραγικό.

Τραγική είναι όμως και η εντολή Χρυσοχοίδη και καλό θα ήταν να μείνει απλά εντολή.

Το “δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε” πρέπει να μείνει νεκρό στον τόπο μας και θαμμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αν μάλιστα οι λεγόμενοι ειδικοί πάνω στον κορωνοϊό, δεν έλεγαν σε παγκόσμια κλίμακα τόσες αλληλοσυγκρουόμενες ανοησίες και ψέματα, τότε και οι λεγόμενοι συνωμοσιολόγοι, δεν θα άνοιγαν το στόμα τους παρά το ότι θα δικαιούντο δια να ομιλήσουν.