Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής πρωτοστάτησε στο ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ στα 100 χρόνια της Νέας Μηχανιώνας -VIDEO

Ακόμα και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν Έλληνες που δεν ξεχνούν τις ρίζες τους.

Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη από πόλεις, κωμοπόλεις και περιοχές με το συνθετικό Νέα, Νέο και Νέος. Νέα Σμύρνη, Νέα Χαλκηδώνα, Νέος Μαρμαράς, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Πέραμος, Νέα Μηχανιώνα και πάει λέγοντας. Πού είναι οι αυθεντικές αυτές πατρίδες οι παλιές, αφού εδώ έχουμε τις νέες;;; Οι πατρίδες λοιπόν να ξέρετε, ότι είναι στη Μικρά Ασία, στην απέναντι ακτή του Αιγαίου και οι πρόγονοί μας δεν ήρθαν εδώ για τουρισμό αλλά αλλά για να γλυτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων.

Εμείς οι μεγαλύτεροι και βεβαίως η Πολιτεία οφείλουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε τις μνήμες των νέων και αυτό έκανε ο Δήμος Θερμαϊκού με τον Δήμαρχό του τον Γιώργο Τσαμασλή σε ένα ζωντανό και σημαντικό κομμάτι του στη Νέα Μηχανιώνα.

Η Μηχανιώνα, η αρχική και όχι η Νέα Μηχανιώνα, ήταν παραθαλάσσια κωμόπολη στο βορειοανατολικό άκρο της Κυζικηνής Χερσονήσου, 14 χλμ. Β-ΒΑ της Πανόρμου και 93 χλμ. ΒΔ της Προύσας. Ήταν  χτισμένη σε φυσικό λιμανάκι σχήματος μισοφέγγαρου και στραμμένη στην ανατολή. Ως τις αρχές του 20ού αιώνα ο πληθυσμός της ήταν αμιγώς ελληνορθόδοξος. Το χωριό υπαγόταν στην Μητρόπολη Κυζίκου και οι κάτοικοι μιλούσαν ελληνικά, ενώ τουρκικά γνώριζαν μόνο αυτοί που συναλλάσσονταν με τουρκικούς πληθυσμούς.

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν η σημαντικότερη εκκλησία της κωμόπολης. Ήταν μεγάλος ναός με πέτρινο καμπαναριό και πλούσια διακόσμηση, η οποία οφειλόταν στην προσωπική φροντίδα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Νικοδήμου, ο οποίος καταγόταν από την Μηχανιώνα.

Οι κάτοικοι της Μηχανιώνας ασχολούνταν με τη γεωργία και την αλιεία. Ο πρώτος διωγμός τους έγινε τον Ιούλιο του 1915 και τελικά την εγκατέλειψαν όλοι οριστικά το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οπότε ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πολλές οικογένειες από τον οικισμό εγκαταστάθηκαν στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου κοντά στην Επανωμή και δημιούργησαν την Νέα Μηχανιώνα που ανήκει στον μαγευτικό Δήμο Θερμαϊκού.

Εκατό χρόνια μετά, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο πατριώτης Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής έδωσαν το παρόν σε εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε ο Δήμαρχος, που σε τέτοια θέματα όπως και στα θέματα νεολαίας δείχνει πάντα μεγάλη ευαισθησία, γιατί αν το καλοσκεφτούμε οι μέρες μνήμης έχουν περισσότερη σημασία για να μαθαίνουν οι νέοι που αποτελούν το μέλλον, παρά για να θυμόμαστε εμείς οι παλιότεροι.

Έτσι στις 11/7/2023 η Νέα Μηχανιώνα “μίλησε” δυνατά κι ελληνικά! Μέσα από τα νεανικά χαμόγελα, τα φωτεινά πρόσωπα & την αγάπη φώναξε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο ευχαριστώ στους προγόνους της. Στους προγόνους που πριν 100 χρόνια άφηναν τη Μηχανιώνα και τα ιερά χώματα της για να βρουν νέο τόπο.

Σε μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Μπάση και άλλους εκλεκτούς μουσικούς, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής δήλωσε, ότι:

“κουβαλώντας ως ιερά την αγάπη για τον τόπο που άφηναν και τις μνήμες τους, εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί μας εδώ. Μεγαλούργησαν και τα κατάφεραν! Λαμβάνοντας αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να τη σεβαστούμε και να την αξιοποιήσουμε για την καθημερινότητα της πόλης, την καθαριότητα της, αλλά και την επόμενη μέρα με έργα που θα αλλάξουν την όψη της. Με τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Βιοτεχνικού Πάρκου & τη Νέα Μαρίνα συνεχίζουμε να δημιουργούμε για το μέλλον της Νέας Μηχανιώνας. Ευχαριστώ από καρδιάς & ολόψυχα όλους τους συνεργάτες μου που βοήθησαν για την μεγάλη συναυλία και τα Μηχανιώτικα 2023. Τον πρόεδρο της Νέας Μηχανιώνας κ. Μακρίδη, την πρόεδρο του ΔΗΠΠΑΚΥΘ κα Ζαχαριάδου και φυσικά τις εθελοντικές μας ομάδες που είναι πάντα παρόν για την πρόληψη – αντιμετώπιση συμβάντων. Χρόνια πολλά Νέα Μηχανιώνα! Να ανταμώνουμε πάντα με χαρές σαν την χθεσινή με τον μοναδικό Δημήτρη Μπάση και τους υπέροχους μουσικούς μας όπως ο συνθέτης μας Κωνσταντίνος Βελλιάδης”.

Ο κόσμος προσέγγισε τον Δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή και γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε άνθρωπο που “ακούει” τα προβλήματα και δεν τα ξεχνάει, αλλά αγωνίζεται για να τα λύσει του έθεσε τα αιτήματά του.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΟΜΟΡΦΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ.