Αναγνώριση ψηφιακών δικαιωμάτων- Πρώτη στον κόσμο κάνει την πρόταση η Κομισιόν

Σε μια παγκόσμια πρωτιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη την αναγνώριση ψηφιακών δικαιωμάτων και ψηφιακών αρχών, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτώντη στήριξη της δημοκρατίας και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος στο Διαδίκτυο.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και οι ευρωπαϊκές αξίες που εκφράζουν οι αρχές της, θα πρέπει να γίνονται σεβαστά στο Διαδίκτυο, όπως γίνονται ήδη εκτός Διαδικτύου».

«Η διακήρυξη ψηφιακών δικαιωμάτων και αρχών ορίζει πως ό,τι είναι παράνομο εκτός Διαδικτύου θα πρέπει να είναι παράνομο και στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Σκοπεύουμε επίσης να προωθήσουμε αυτές τις αρχές ως πρότυπο για όλο τον κόσμο» επισήμανε.

https://twitter.com/ThierryBreton/status/1486310573365248000/photo/1

Η Επιτροπή ανέφερε ακόμα ότι τα ψηφιακά δικαιώματα και αρχές θα προσφέρουν κατευθύνσεις σε φορείς και εταιρείες για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Θα διασφαλίζουν επίσης ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πάντα πρόσβαση στη βέλτιστη συνδεσιμότητα, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και σε έναν ασφαλή και δίκαιο ψηφιακό χώρο

«Επιθυμούμε ασφαλείς τεχνολογίες που να εξυπηρετούν τους ανθρώπους και να σέβονται τα δικαιώματα και τις αξίες μας, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Θέλουμε, επίσης, να έχουν όλοι και όλες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες μας. Η διακήρυξη αυτή μάς δίνει ένα σαφές σημείο αναφοράς όσον αφορά τα δικαιώματα και τις αρχές στον κόσμο του διαδικτύου» δήλωσε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.

Η πρόταση καλύπτει επίσης τις ψηφιακές συσκευές, καλώντας τους κατασκευαστές τες να στηρίξουν τους στόχους της πράσινης μετάβασης προσφέροντας πληροφορίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την κατανάλωση ενέργειας των προϊόντων τους.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι η διακήρυξη θα έχει συμφωνηθεί με το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη μέχρι το καλοκαίρι.

in/ photo tweet screenshot