Ανίκανοι οι Τούρκοι. Έχασαν δεκάδες Leopard 2 στη Συρία. ΒΙΝΤΕΟ

Με την ευκαιρία της δοκιμασίας του τουρκικού στρατού στη Συρία, εναντίον Κούρδων, ανταρτών  και Συριακού στρατού, έχουν εξαχθεί συμπεράσματα πολύ χρήσιμα, που ο ελληνικός στρατός πρέπει να μελετήσει, να αξιολογήσει και να εκμεταλλευθεί.

Οι Τούρκοι, από το 2016 ακόμη, με εξασφαλισμένη την πλάτη τους στον Έβρο, αφού το αριστερό καθεστώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να τους δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, μετέφερε στρατιωτικό υλικό πάσης φύσεως στην περιοχή της Συρίας. Μέσα στο υλικό αυτό, ήταν και αρκετές δεκάδες LEOPARD 2.

To LEOPARD 2 θεωρείται μαζί με το αμερικανικό ABRAMS, ένα από τα κορυφαία άρματα στον κόσμο. Τι μπορεί να συμβεί όμως, όταν  τα άρματα δεν χρησιμοποιούνται σαν άρματα, αλλά για άλλους σκοπούς;

Στους δύο πολέμους του Ιράκ, οι Ιρακινοί χρησιμοποίησαν πάνω στη απελπισία τους τα ρωσικής κατασκευής άρματά τους σαν αυτοκινούμενα πυροβόλα, ή σαν σταθερά θαμμένα στην άμμο πυροβόλα, τοποθετημένα μέσα σε λάκκους για να μην κινδυνεύουν από αντιαρματικά όπλα πεζικού. Όλα, καταστράφηκαν εύκολα, διότι ο κανόνας λέει ότι όταν το άρμα δεν κινείται και όταν το άρμα δεν υποστηρίζεται από πεζικό, είναι καμένο χαρτί, όσο ποιοτικό και αν είναι.

Έτσι οι Τούρκοι στη Συρία, από τουλάχιστον το 2016 μέχρι σήμερα, έχουν χάσει αμέτρητα LEOPΑRD 2.

Πριν μερικές μέρες, έστειλαν για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες τεθωρακισμένα και όχι μόνο, από τον Έβρο στη Συρία.

Ίσως η αποδυνάμωση αυτή, να έβαλε τον Ερντογάν να δημιουργήσει μία ανθρώπινη ασπίδα στον Έβρο με τους λαθρομετανάστες, ή αυτός να ήταν ένας τουλάχιστον από τους λόγους που τον οδήγησαν στην ενέργειά του αυτή. Βλέπετε, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα επιτεθεί πρώτη, ειδικά τώρα που αναβαθμίζει την οικονομία της, αλλά ίσως να ήθελε να το “σιγουρέψει”, αφού οι ανθρωπιστές Έλληνες δεν θα περνούσαν ποτέ μέσα από μία ανθρώπινη ασπίδα.

Έτσι έστειλαν ξανά και ξανά LEOPARD 2 στη Συρία.

Αναφορές λένε ότι πολλά LEOPARD καταστράφηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (!!!!!!), άλλα από όλμους, άλλα από νάρκες και άλλα από ρωσικά αντιαρματικά βλήματα.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία, ζητώντας βελτίωση της θωράκισης, αλλά τα ίδια άρματα υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν, σε σκληρό πόλεμο και δεν είχαν παρόμοιες απώλειες.

Η μόνη διαφορά είναι: 1. η ηγεσία και ο σχεδιασμός ανάπτυξης στο πεδίο μάχης, 2. τα πληρώματα που τα χειρίζονται.

Ένας ακόμη λόγος που οι Ρώσοι ανέφεραν είναι και το σημείο στο οποίο αποθηκεύονται τα βλήματα του άρματος στην αριστερή μπροστινή πλευρά όπου η θωράκιση είναι λιγότερο ισχυρή όπως και στην άλλη πλευρά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Στρατηγός Γράψας, μου είχε πει ότι ζήτησε την ενίσχυση της θωράκισης των ελληνικών LEOPARD 2.


Το τρωτό αυτό σημείο, δεν είναι όμως ο κύριος λόγος της καταστροφής. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τα LEOPARD 2 σαν πυροβόλα και όχι σαν άρματα μάχης που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό πάντα με το πεζικό και κυρίως με ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης) και όχι με απλά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού (θωρακισμένα ταξί). Τα ΤΟΜΑ φέρουν συνήθως μικρό πυροβόλο, όπως τα 420 ρωσικά BMP 3, που ο Καραμανλής παρήγγειλε από τον Πούτιν και ποτέ δεν αγόρασε τελικά η Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά τα ελληνικά LEOPARD “μόνα” στο πεδίο της όποιας μελλοντικής μάχης.

Ακολουθεί οπτικό υλικό καταστροφής τουρκικών LEOPARD 2 και καλό θα ήταν να αναλογιστούμε πόσα έχουν πλέον οι Τούρκοι.

Δείτε τουρκικό έγγραφο με τις απώλειες LEOPARD 2 και όχι μόνο.