Λιακόπουλος: Αν νομίζετε ότι θα πολεμάμε στο μέλλον με τα γνωστά DRONES, κάνετε λάθος

Για όσους δεν διάβασαν τo παλιό βιβλίο μου ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ και το σχετικά πρόσφατο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΟΥΚ ΕΣΤΙ, τα DRONES του πολέμου της Ουκρανίας αποτέλεσαν έκπληξη.

Είδαμε DRONES σε σχετικά μικρό μέγεθος, μήκους πέντε ή και τεσσάρων μέτρων, να ερευνούν, να αναγνωρίζουν αλλά και να βομβαρδίζουν τον αντίπαλο.

Οι πανίσχυροι Ρώσοι, σύντομα διαπίστωσαν, ότι οι ανίσχυροι μπροστά τους Ουκρανοί, χρησιμοποιούσαν DRONES σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτούς. Οι Ρώσοι διαφήμιζαν οπλικά συστήματα τύπου DRONES αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία, ίσως γιατί δεν ήθελαν να δείξουν τι έχουν.

Όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν κάποια από αυτά, διέδωσαν ότι τα πήραν από το Ιράν, πράγμα που η ηλίθια δυτική προπαγάνδα έχαψε ακαριαία με τα site και τα κανάλια της διαφθοράς, για να δείξει πόσο ανήμποροι είναι δήθεν οι Ρώσοι, που μπορούν μεν να εκτοξεύουν ένα SOYUZ κάθε βδομάδα για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (πράγμα που δεν μπορεί ούτε η NASA ούτε ο Elon Musk να κάνει), αλλά δήθεν δεν είχαν DRONES.

Άρχισαν μετά τα ρωσικά DRONES να κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης, πάμφθηνα και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, εδώ στην Ελλάδα που είμαστε διαρκώς δυό βήματα πίσω από την πραγματικότητα, δεν έχουμε ιδέα όχι από το πως θα παράξουμε DRONES, αλλά ούτε από το που θα αγοράσουμε, όταν οι Τούρκοι έχουν αμέτρητους τύπους DRONES δικής τους παραγωγής.

Θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζουν οι διοικούντες την Ελλάδα, ότι σύντομα, θα χρησιμοποιούνται νέου τύπου μικρότερα DRONES, σε τεράστιους αριθμούς, που δεν θα αναχαιτίζονται με τα συνηθισμένα αντιαεροπορικά μέσα, αλλά μόνο με ηλεκτρονικές παρεμβολές με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, που η Ελλάδα αγνοεί πλήρως και δεν γνωρίζω αν έχει τους κατάλληλους επιστήμονες ενεργοποιημένους και ενταγμένους στο δυναμικό της, που να γνωρίζουν το τι κάνουν και ποιος τα πουλάει τα συστήματα αυτά που απαιτούνται για την αναχαίτιση των DRONES.

Πριν όμως αρχίσετε να ανησυχείτε για όλα αυτά, να σας πω ότι πριν από 14 χρόνια έγραψα για τα DRONES του μέλλοντος, που τώρα έγινε παρόν και που είναι απόλυτα μικροσκοπικά, της τάξης του ενός ή μερικών μόνο εκατοστών και λειτουργούν συντονισμένα ελεγχόμενα από ένα smart phone.

Το μέλλον όμως είναι πιο άγριο, διότι όπως είχα γράψει, τα DRONES ακόμη και τα πολύ μικρά θα αντικατασταθούν από κόκκους σκόνης νανοτεχνολογίας και αυτό δεν απέχει χρόνια, απλά όσοι έχουν τέτοια συστήματα τα κρατούν για έκπληξη σε μελλοντική αναμέτρηση.

Το σκεπτικό διεξαγωγής του πολέμου, έχει αλλάξει προ πολλού και ο ελληνικός στρατός αντί να κάνει με τους εφέδρους του ασκήσεις κατάληψης υψώματος με γιουρούσι, νομίζεις και πολεμούμε στις μέρες του 1821, καλά θα κάνει να ξυπνήσει, εκτός και αν οι πολιτικοί μας, θέλουν και σήμερα τον τόπο κοιμισμένο, όπως ανέκαθεν τον ήθελαν.

Αυτά.