Λιακόπουλος: Η ώρα του πολέμου των φτωχών

Πριν από πολλά χρόνια, μεταξύ των πολλών βιβλίων που έγραψα και εξέδωσα, ήταν και η τριλογία της σειράς ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, “Το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων”.

Ήταν μία συγκλονιστική τριλογία, λόγω του όγκου των στοιχείων που περιείχε και λόγω του ότι περιείχε βήμα προς βήμα και αναλυτικά όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας και αυτά που θα βρούμε μπροστά μας τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Μέσα σε όλα όσα έγραφα και παρουσίαζα με ντοκουμέντα, ήταν και το νέο είδος πολέμου που έρχεται, στον οποίο το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι ότι για την άσκηση μαζικής βίας και την επιτυχία κατά των συμβατικών μηχανών του πολέμου (πλοία , αεροπλάνα, άρματα μάχης κτλ), δεν θα απαιτείται μεγάλο κόστος και η χρήση της τεχνολογίας θα αλλάξει εντελώς την μορφή των πολεμικών επιχειρήσεων.

Πρώτα απτά παραδείγματα αυτών που έγραψα τότε, μπορούμε να δούμε μαζικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν (ξεστοκάροντάς το) υλικό παλιάς τεχνολογίας, όχι τα καλύτερά όπλα τους δηλαδή. Εκεί οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας νικήθηκαν σχεδόν αμέσως, αλλά το κόστος του νικητή εμφανίζεται αυξημένο, λόγω της χρήσης εκ μέρους των Ουκρανών, σχετικά φτηνών ποιοτικών-σύγχρονων αντιαρματικών και πυραυλικών συστημάτων μέσω της χρήσης drones. Eίδαμε επίσης τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν απλά παιδικά drones με κάμερες, που καταδεικνύουν ή που απλά εντοπίζουν στόχους.

Και ακόμη δεν είδαμε τίποτε. Τις παρατηρήσεις αυτές για τα αποτελέσματα των μαχών του πολέμου αυτού, τις έκαναν πολλές χιλιάδες “κατάλληλών”, ανθρώπων πάνω στη Γη και η βιομηχανία παραγωγής πιο έξυπνων τεχνολογικά και πιο φτηνών μέσων αντιμετώπισης των ακριβών αρμάτων και αεροσκαφών και πλοίων θα εντείνει τις παραγωγές αλλά και τις πωλήσεις της.

Όπλα που με ένα απλό και φτηνό και μικροσκοπικό drone, αντί να ανατινάζεις μία δεξαμενή καυσίμων με μία εντυπωσιακή έκρηξη και ένα πανάκριβο πύραυλο, θα ρίχνεις μέσα της μερικούς νανίτες που θα καταστρέφουν το καύσιμο, μετατρέποντάς το σε μία άκαυστη σούπα.

Όπλα που με την διασπορά πολλών και φτηνών drones θα καταστρέφεις κάθε πυρηνικό όπλο κάνοντάς το απλά να μην εκρήγνυται και άλλα πολλά.

Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας των πλουσίων και ισχυρών στρατών, από τις μάζες των φτωχών που θα χρησιμοποιούν προηγμένη και φτηνή τεχνολογία και ένα νέο είδος πολέμων έρχεται που θα αλλάξει και τα σύνορα και τους συσχετισμούς δυνάμεων και οικονομιών.

Μαζί του όμως έρχεται και το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων, πάνω σε άλλους ανθρώπους, αφού αυτού του είδους η κυριαρχία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ισχυροί. Ταυτόχρονα όμως θα συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι, ότι έπαψαν να κυριαρχούν και στον πλανήτη Γη, στον οποίο ποτέ δεν κυριάρχησαν στην πραγματικότητα. Η κυριαρχία πάνω σε άλλους ανθρώπους τους έδινε απλά αυτή την ψευδαίσθηση.

Η ώρα της κυριαρχίας της τεχνολογίας, τεχνολογίας απλής , λογικής, αλλά άγνωστης στο πλατύ κοινό ήρθε και επίκειται η χρήση της.

Τελικά θα ξανατυπώσω αυτή την τριλογία που τότε ο κόσμος θεώρησε το περιεχόμενό της, που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε τα ρομποτικά σκυλιά που ήδη γυρίζουν στους δρόμους, εξαιρετικά υπερβολικό ή και άχρηστο. Τώρα ίσως το δει σαν εγχειρίδιο επιβίωσης, αν λάβουμε υπόψη και την γενετική-βιολογική επίθεση που δέχεται η ανθρωπότητα και την έχω αναλύσει εκεί μέσα πλήρως.