Λιακόπουλος: Μην ετοιμάζεστε για φραπέ. Δεν λύθηκε το πρόβλημα των μαχητικών της Π.Α.

Η απόφαση της ελληνικής βουλής να αναβαθμίσει κάποια από τα Μιράζ που δεν πετούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και να αναβαθμίσει και τα F-16 που είναι διαθέσιμα, δεν έλυσε τα προβλήματα της Ελλάδος στον αμυντικό τομέα, οπότε μην αρχίσετε να χτυπάτε το φραπεδάκι σας εφησυχασμένοι.

Ανέκαθεν λέγαμε και ήταν κοινώς παραδεκτά τα κάτωθι:

  1. Όσο η Τουρκία γνωρίζει ότι η ελληνική αεροπορία μπορεί να την τσακίσει, δεν θα τολμήσει να κάνει τίποτε στο Αιγαίο.
  2. Πριν από 12 ολόκληρα χρόνια ετοιμαζόμασταν να αγοράσουμε ένα μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και είχαμε καταλήξει μάλιστα στο EUROFIGHTER, που ποτέ δεν αγοράσαμε.

Αυτό το λέγαμε, διότι τα 43 Α-7 Corsair (κάποτε ήταν και πολύ περισσότερα) θα έστελναν την βιομηχανική περιοχή των Μικρασιατικών παραλίων στη λίθινη εποχή. Ωστόσο τα χρόνια κύλησαν και όλα τα Α-7 της πολεμικής αεροπορίας έχουν αποσυρθεί.

Εκτός από τα 43 τελευταία Α-7, αποσύρθηκαν και 35 F-4. Επίσης είναι έτοιμα για απόσυρση 17 Mirage 2000-EGM/BGM, καθώς και 32 F-16 block 30. Συνολικά 43+35+17+32=127 μαχητικά αεροσκάφη δεν τα υπολογίζουμε ήδη.

Αυτό που μας έχει απομείνει, είναι:

30 F-16 C/D advanced

54 F-16 BLOCK 52

24 Mirage 2000-5

Σύνολο 30+54+24=108 μαχητικά από τα οποία πολλά δεν πετούν και δεν είναι διαθέσιμα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών (το ίδιο ισχύει και για τις φρεγάτες του Π.Ν.)

Πριν από μερικές ημέρες και μετά από άρθρο διαμαρτυρίας που ανέβασα στο el.gr, συνέπεσε να υπογράψει αμέσως μετά η πολιτική ηγεσία, την αναβάθμιση των υποτιθέμενα ευρισκομένων σε υπηρεσία μαχητικών αεροσκαφών.

Καταλαβαίνετε όμως, ότι αν μείνουν εν ενεργεία 108 αεροσκάφη, έχουν φύγει εκτός 127. Τα μισά και παραπάνω, μέσα στην εποχή του μνημονίου χάθηκαν.

Το κόστος για να ξαναποκτήσει η πατρίδα μας την αποτρεπτική ισχύ που είχε πριν απο 12 χρόνια, είναι 2 δις ευρώ για τις αναβαθμίσεις και κάπου 8 δις ευρώ για αντικατάσταση των 127 μαχητικών που αποσύρθηκαν. Και εννοείται ότι δεν θα πάρουμε 127 αεροσκάφη, αλλά κάπου 30 καινούργια και ίσως και κάπου 40 από αμερικανικά αποθέματα.

Η άμεση λύση

Οι άμεσες επιλογές μας, που δεν σημαίνει ότι θα λύσουν το πρόβλημα αύριο το πρωί αλλά μετά από αρκετούς μήνες είναι:

  1. Γύρω στα 50 Mirage 2000-5 της Ταϊβάν που προσφέρονται σε καλή τιμή και είναι έτοιμα (σχεδόν) να βοηθήσουν σε θέματα αποκλειστικά όμως αναχαίτισης στο Αιγαίο (όχι στην προσβολή θαλάσσιων και επίγειων στόχων)
  2. F-15EX STRIKE EAGLE, από τα περισσεύματα των ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι θα πάρουμε και τα κατάλληλα οπλικά συστήματα με τα οποία το αεροσκάφος μπορεί να επιφέρει στρατηγικά πλήγματα στα βάθη της Τουρκίας.
  3. F/A-18 E/F SUPER HORNET, από τα αποθέματα των ΗΠΑ, για DUAL ROLE (διώξεως βομβαρδισμού). Ειδικά αυτό θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να το δει άμεσα και πολύ σοβαρά και να στείλει άμεσα πιλότους για εκπαίδευση και να κλείσει τη συμφωνία, αφού το αεροσκάφος είναι δοκιμασμένο σε αποστολές κάθε είδους. Θα πρέπει μάλιστα να δοκιμάσουμε να αποκτήσουμε και μερικά F-18G GROWLER (ηλεκτρονικού πολέμου) και μερικά για ιπτάμενα τάνκερ (μέσω εξωτερικών δεξαμενών)

Το μέλλον

Το μέλλον είναι δύσκολο διότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν παντού το πανάκριβο, άσχετα με το κατά πόσο είναι καλό ή όχι, F-35. To F-35 δεν είναι καν κανονικό stealth αεροσκάφος αλλά πιστεύω ότι θα λύσει τα προβλήματά του και αναγκαστικά θα αποδώσει αυτά που πρέπει και για τα οποία έχει φτιαχτεί, διότι απλούστατα, δεν υπάρχει στην διεθνή αγορά τίποτε άλλο και το ΝΑΤΟ έχει γεμίσει με παραγγελίες αυτού του πανάκριβου κουβά.

Το τι θα πάρει η Ελλάδα, αφού από την Ρωσία δεν θα πάρουμε τίποτε και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης δεν ανέπτυξαν κανένα αεροσκάφος 5ης γενιάς, παραμένει άγνωστο.

Είναι ωστόσο πολυτέλεια να σκεφτόμαστε το μέλλον, όταν τρέχουμε να γλυτώσουμε από το παρόν, έχοντας χάσει τα μισά από τα αεροσκάφη, που κάποτε αποτελούσαν το φόβητρο της Τουρκίας.

Συμπέρασμα

Εκείνοι που αποφασίζουν πως θα ξοδευτούν τα χρήματα που μας παίρνουν από φόρους και που αποφασίζουν από που θα δανειστούν, θα πρέπει από ΧΘΕΣ και όχι αύριο, να αποφασίσουν ποιες πόρτες θα χτυπήσουν και πως θα αντιμετωπίσουν, το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κάπου 70 μόνο αξιόμαχα αεροσκάφη.

Ξεκινήστε τις διαδικασίες, γιατί η ώρα κυλάει και τα μαχητικά μας κάθε στιγμή που περνά γεράζουν ακόμη παραπάνω.