Εκατό χρόνια Νέοι Επιβάτες. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής ήταν και πάλι εκεί!

Ξέρετε, όταν κάτι γίνεται μία φορά, μπορεί να έχει γίνει τυχαία. Όταν όμως γίνεται συνέχεια, τότε λέμε μπράβο σε όλους αυτούς που δεν ξεχνούν τις σκλαβωμένες πατρίδες με την στήριξη και την πατρική φροντίδα του Δήμαρχου Θερμαϊκού Γιώργου Τσαμασλή.

Ένα ακόμη μέρος του μαγευτικού Δήμου Θερμαϊκού είναι και οι Νέοι Επιβάτες, που λέγονται Νέοι επειδή οι παλιοί, οι αρχικοί Επιβάτες είναι στην ανατολική Θράκη, που αυτή τη στιγμή κατέχεται από την Τουρκία.

Η κωμόπολη Επιβάτες ήταν ένα ακόμη παραθαλάσσιο στολίδι στα παράλια της ανατολικής Θράκης.  Η εντυπωσιακή για το μέγεθός της εκκλησία της οσίας Παρασκευής που δέσποζε εκεί, κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας 1970 ενώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που επιβίωσε και λειτουργεί σαν τζαμί. Οι Επιβάτες δεν είχαν τουρκικό πληθυσμό. Το σημερινό τουρκικό όνομα της κωμόπολης δόθηκε προς τιμήν του πασά Σελίμ, σαντραζάμη της Υψηλής Πύλης, ο οποίος κατασκεύασε εκεί μία μαρμάρινη κρήνη το 1828. Στην άλλη πλευρά της κωμόπολης σώζεται το αρρεναγωγείο στη συνοικία της Απάνω Βρύσης. Πλάι και στα δύο σχολεία κατασκευάστηκαν μεγάλες μαρμάρινες κινστέρνες για τη συλλογή νερού για την κατάσβεση πυρκαγιών. Ο ξεριζωμός και οι σφαγές του 1923, φρόντισε να ρημάξει αυτή η ακμαία τότε κωμόπολη.

Οι Έλληνες όμως που έφυγαν από εκεί, ήρθαν στην παραλία του Κόλπου της Θεσσαλονίκης, και έχτιζαν τους Νέους Επιβάτες. Όταν ήμασταν πιτσιρικάδες και οι γονείς μας, μας έφερναν για μπάνιο στις έρημες σχετικά τότε παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο ακόμη πιο όμορφο μπορούσε να γίνει αυτό το μέρος.

Οι Νέοι επιβάτες μέσα από την ετήσια εκδήλωση των Επιβατιανών, έστειλαν και φέτος το μήνυμα, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, χάρη στους διοργανωτές της εκδήλωσης μνήμης. Παρών και ο πανταχού παρών Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, που δίνει συστηματικά ιδιαίτερη σημασία στις γιορτές μνήμης, γιατί έχει συναίσθηση από ότι φαίνεται, της ευθύνης που πρέπει να έχει ένας Δήμαρχος με τόσες πολλές περιοχές που χτίστηκαν στο Δήμο του, από τους ξεριζωμένους προγόνους μας, όπως η Νέα Μηχανιώνα και η Νέα Κερασιά.

Μιλώντας στο άνοιγμα των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής είπε:

Ακολούθως κατά το κλείσιμο των τριήμερων εκδηλώσεων δήλωσε:

Είπε επίσης: Τα “Επιβατιανά” από την πρώτη στιγμή αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της πολυπολιτισμικής κουλτούρας. “Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, την κα Ζαχαριάδου, τους Αντιδημάρχους κ. Μπάρμπα, κα. Ζαριφέ, τον κ. Μισαλέμη, τους εθελοντές μας, την ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού και όλους όσους βοήθησαν ώστε τα Επιβατιανά 2023, είναι πραγματικά μια γιορτή που τιμάει τις ρίζες μας και το μέλλον μας. Τα Επιβατιανά κάνουν φινάλε απόψε με τον μεγάλο Κώστα Μακεδόνα, τον δικό μας Κώστα που θεωρούμε έναν από εμάς. Που με την παρουσία του απόψε αναβαθμίζει τα Επιβατιανά & την ιστορική κοινότητα των Νέων Επιβατών. Σας ευχαριστώ, από καρδιάς που μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, που αξίζει τόσα πολλά!” είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής.

Το μόνο που έχουμε να πούμε, είναι ένα μεγάλο μπράβο, τόσο στους διοργανωτές, όσο και στον Δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή, που είναι πάντα εκεί και που οργώνοντας στην κυριολεξία το Δήμο του, βρίσκει τρόπο να στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις, που κακά τα ψέματα χωρίς τη στήριξη των τοπικών αρχών, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Εμείς στο EL.GR επιμένουμε στο σύνθημά μας: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.