«Ράπισμα» αποτελεί για τον Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής κατά της συνεπιμέλειας

Η Επιστημονική Υπηρεσία, όπως και η συντριπτικότατη πλειοψηφία του επιστημονικοπύ κόσμου, αποδομεί την επιλογή της κυβέρνησης για την συγκαλυμμένη υποχρεωτική συνεπιμέλεια και επισημαίνει κρίσιμα σημεία κινδύνου:

  1. Το  συµφέρον του τέκνου είναι αόριστη νοµική έννοια, η οποία προστατεύεται και από υπερεθνικούς κανόνες δικαίου, όπως είναι η Διεθνής Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Παιδιού και ο Χάρτης των Θεµελιωδών Δικαιωµάτων της Ε.Ε. Ως αόριστη νοµική έννοια, το συµφέρον του τέκνου εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση µε κριτήρια αξιολογικά, τα οποία αντλούνται, µεταξύ άλλων, και από τα πορίσµατα της ψυχολογίας. Παρέχεται, συνεπώς, στον δικαστή η δυνατότητα να δίνει σε αυτή διαφορετικό περιεχόµενο σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση, υπό το φως της ιδιαιτερότητας κάθε έννοµης σχέσης και των υποκειµένων της, εξατοµικεύοντας τα κριτήρια που καθορίζει κατά τρόπο γενικό ο νοµοθέτης και που αφορούν το συµφέρον του τέκνου.

2. Η λέξη «εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας» χρειάζεται αποσαφήνιση.https://ad045355e433bd0ccd25fedbad66a9db.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

3. Η εξατοµικευµένη κρίση συνιστά και εφαρµογή της επιταγής του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγµατος, η οποία αποκλείει τη στερεότυπη αντιµετώπιση ως προς την αξιολόγηση ατόµων και προσωπικών σχέσεων.

4. Είναι κοινώς γνωστό, σύµφωνα µε τα πορίσµατα της επιστήµης, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη κατοχύρωσης της συναισθηµατικής µονιµότητας, της σταθερότητας και της συνέχειας στη φροντίδα τους, που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν έναν ασφαλή ψυχοσυναισθηµατικό δεσµό µε το βασικό πρόσωπο φροντίδας τους. Οι ανάγκες αυτές δεν µπορούν να εξασφαλιστούν µε απλό µοίρασµα του χρόνου των παιδιών µεταξύ των δύο γονιών. Η σταθερότητα αυτή επιτυγχάνεται χάρη στο σταθερό χώρο κατοικίας, στη συνέχεια στη φροντίδα, στη σταθερότητα του βασικού προσώπου φροντίδας, στο ήρεµο κλίµα που επικρατεί στις οικογενειακές σχέσεις, τη σαφήνεια των ρόλων, των χώρων και των σχέσεων. Οποιαδήποτε σύγχυση, οποιοδήποτε βίαιο “µοίρασµα” του παιδιού προς όφελος των ενηλίκων αποβαίνει σε βάρος της ψυχοσυναισθηµατικής ισορροπίας του παιδιού».

5. Αν το εξίσου οδηγεί στο μοίρασμα του χρόνου, πρέπει να απαλειφθεί.

6. Χρήζει αποσαφήνιση η διάταξη για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας.

Οι διαπιστώσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής ταυτίζονται επί της ουσίας με το σκεπτικό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη, όπως αυτό περιγράφεται και στις δέκα τροπολογίες που κατέθεσαν και οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτές από τον Κώστα Τσιάρα, αλλά και με τις επισημάνσεις του συνόλου του επιστημονικού κόσμου, αλλά και των πολιτών αυτού του τόπου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Να σημειωθεί ότι αρχίζει την Τετάρτη η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια με την συνεδρίαση να αναμένεται θυελλώδης αφού προβλέπονται ισχυροί τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί ανοιχτά από δυο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.